19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăInvestigații România LiberăPrivatizare cu petitori dubiosi

Privatizare cu petitori dubiosi

» Eurocopter, a doua incercare de preluare ieftina.

»Voiculescu, Urdareanu si un apropiat al lui Iacubov – pe lista scurta.

Liderul mondial al productiei de elicoptere, Eurocopter, are sase contracandidati in cea de-a doua tentativa a sa de preluare a constructorului de aeronave IAR Ghimbav. Potrivit AVAS, sunt interesate de preluarea IAR Ghimbav trei companii straine si patru firme romanesti, de diverse calibre. Companiile Aero Vodochody (Cehia), Eurocopter (Franta), Marcovici Capital Ltd (Israel) si firmele romanesti Rups, UTI Systems, Grivco si RO Mike Trade au platit peste 31.600 de lei pe dosarul de prezentare si au depus garantia de participare de 3,06 milioane lei.

Din perspectiva fortei economice, batalia este inegala. Astfel, Eurocopter, divizia specializata in productia de elicoptere a gigantului aviatic European Aeronautic, Defence&Space Co (EADS), a afisat pentru 2007 o cifra de afaceri de 4,17 miliarde euro. Liderul sindical de la IAR Ghimbav, suba Arpad, sustine ca Eurocopter este una dintre firmele "care profita de incompetenta celor de la Bucuresti, care ne conduc". El a avertizat recent ca situatia neclara actuala pune firma pe butuci. "De trei ani de zile suntem in privatizare. Nu avem un stapan. In conditiile acestea, in industria militara nimeni nu doreste sa incheie contracte cu noi. Aceasta privatizare s-a amanat, pentru ca unele firme din Europa sa poata beneficia de contractul de la Ministerul de Interne, fara sa fie nevoite sa cumpere IAR-uri", a explicat Arpad.

Cehii de la Aero Vodochody au castigat recent licitatia de preluare a Avioane Craiova. "Este un producator de avioane de antrenament, o firma care a fost capitalizata puternic in ultimii trei ani, care are o gama larga de contracte, pornind de la cele interne cu Armata Ceha si continuand cu contracte cu diversi mari producatori de avioane din lume, inclusiv cu contraconcurentii lor de la licitatia pentru Avioane Craiova, Alenia Italia", arata Teodor Atanasiu, presedintele AVAS.
A treia firma straina, Marcovici Capital Ltd, are cartierul general in localitatea israeliana Beer Sheeva, fiind o afacere de familie centrata pe tranzactii cu deseuri minerale, minerale si pietre semipretioase. Firma are o cifra anuala de vanzari intre 1 si 2,5 milioane dolari si face afaceri mai ales in Africa. Desi nu se poate stabili vreo legatura directa, IAR Ghimbav a facut afaceri cu o alta companie israeliana, Elbit, care a castigat in 1997 o licitatie pentru modernizarea elicopterului PUMA 330.

Firma producatoare de piese de schimb pentru industria petrochimica si rafinarii Rups SA, administrata de Gheorghe Chealfa, a afisat o cifra de afaceri, in 2006, 7,79 milioane lei (2,78 milioane euro). Gheorghe Chealfa, apropiat al lui Corneliu Iacubov si sponsor oficial al PSD, a facut parte, impreuna cu fratele sau Gelu, din reteaua de afaceristi acuzati ca au contribuit la falimentarea Rafo Onesti.
UTI Systems SA este specializata in sisteme si servicii de securitate, tehnologia informatiei si telecomunicatii, precum si in instalatii si constructii. Compania, membra a grupului UTI, controlata de omul de afaceri Tiberiu Urdareanu, a incheiat anul 2006 cu afaceri de 120 milioane euro si este implicata in proiecte majore cu autoritatile locale.

Grivco SA, controlata de familia Voiculescu, desfasoara activitati in comertul international de marfuri, comertul cu energie, agricultura, media, industrie si servicii.
Ro Mike Trade SRL furnizeaza aplicatii pentru industria militara si aviatie, asigura expertiza in domeniul motoarelor si echipamentelor si comercializeaza produse chimice. Compania a incheiat anul 2006 cu afaceri de 160.000 euro. interes

 

» Pretul conteaza

Firmele interesate de preluarea pachetului de 65% din actiunile IAR Ghimbav, detinut de AVAS, au timp pana in data de 15 septembrie pentru a depune oferta de preluare a constructorului roman de aeronave si nave. Teodor Atanasiu, seful AVAS, a indicat ca la aceasta vanzare prin negociere pe baza ofertelor finale agentia de privatizare a statului va fi interesata mai ales de pretul obtinut si mai putin de viitorul fabricii.
"Pretul oferit va avea o pondere de 95%, iar 5% – investitiile pentru dezvoltarea companiei", arata comunicatul AVAS.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă