25.5 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăInvestigații România LiberăPrimar, despre asigurarea locuinţei: „Legea e lege. O să dăm şi amenzi"

Primar, despre asigurarea locuinţei: „Legea e lege. O să dăm şi amenzi”

„România liberă” a vorbit cu edilii mai multor localităţi şi a constatat că, mai ales în zona Ardealului, am putea asista, cât de curând, la o ploaie de amenzi date celor care nu au încă o asigurare împotriva calamităţilor.

 

Perioada de graţie prilejuită de campania electorală a luat sfârşit, iar persoanele care nu au încă o asigurare de locuinţă riscă să plătească amenzi de până la 500 de lei. Mai mulţi primari contactaţi de RL sunt hotărâţi să-i sancţioneze pe cei care nu au decis încă să „renunţe” la 20 de euro, cât costă asigurarea obligatorie PAID, pentru a se păzi de eventualele efecte ale calamităţilor naturale, dar şi de amenda de peste cinci ori mai mare decât prima anuală. „Am luat deja măsuri de promovare a poliţei în colaborare cu societăţile de asigurare. Oamenii trebuie să înţeleagă că această asigurare este obligatorie. Vom da şi amenzi dacă este cazul. Legea este lege”, ne spune primarul comunei Jibou din judeţul Sălaj. Şi primarii unor localităţi mari ne anunţă că sunt interesaţi de evoluţia asigurărilor şi că iau deja măsuri.

„Deocamdată nu am aplicat amenzi, dar probabil că o vom face. În acest moment trimitem avertismente conform legii”, ne-a explicat responsabilul cu presa al Primăriei Reşiţa. Interesul este ridicat şi în rândul primarilor care abia au fost aleşi. „Sunt primar de doar patru zile, însă am cerut deja un raport în ceea ce priveşte situaţia louinţelor asigurate. Desfăşurăm oricum o campanie de promovare în parteneriat cu firmele de asigurare. Dacă va fi cazul vom da şi amenzi”, ne spune primarul din Abrud. În orice caz, de la apariţia legii şi până în prezent numărul asigurărilor de locuinţă a crescut substanţial. „Înainte nu avea nimeni asigurare.Acum cred că sunt 40-45% din locuinţe asigurate”, spune primarul din Jibou. În privinţa amenzilor avem deja un precedent important. Este vorba despre oraşul Timişoara, unde, anul trecut, peste 140.000 de oameni au fost chemaţi de autorităţi pentru a face dovada că deţin o asigurare de locuinţă.

Statul nu mai dă bani sinistraţilor. Dă doar amenzi

Inundaţiile au devenit deja parte integrantă a vieţii noastre şi, tocmai de aceea, trebuie găsite soluţii de „coabitare” fără efecte adverse substanţiale. Consolidarea locuinţelor sau îndiguirea zonelor expuse sunt două dintre soluţii, însă ele ţin mai degrabă de voinţa autorităţilor decât de cea a fiecărui român în parte. Ce putem face pentru a ne proteja locuinţa? Soluţia este una singură şi se numeşte asigurare împotriva dezastrelor. Deţinerea unei poliţe emise de Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID) este cu atât mai necesară cu cât, potrivit unei legi în vigoare încă din 2011, statul nu va mai da nici un leu de la buget persoanelor afectate de inundaţii. Chiar şi pentru cei care acceptă să-şi asume riscul, lipsa unei asigurări de locuinţă îi poate costa. Preţul este unul chiar mai mare pentru că, potrivit legii în vigoare, statul nu mai dă nici măcar un leu persoanelor ale căror locuinţe sunt afectate de inundaţii. Costul real al falsei economii de 20 de euro poate ajunge, deci, la întreaga valoarea a locuinţei. Aproape 2.000 de locuinţe au fost distruse integral în 2010 şi 2011 din cauza precipitaţiilor abundente şi alte câteva mii au fost avariate semnificativ. Imaginile de coşmar care prezintă sate întregi sub ape ne urmăresc deja de mai bine de doi ani şi, avertizează meteorologii, nu vor înceta să ţină prima pagină a ziarelor nici anul acesta.

O poveste adevărată

Unul dintre primarii cu care am stat de vorbă ne-a povestit şi o întâmplare care poate fi oricând luată de exemplu. „La noi în comună sunt peste 60% din locuinţe asigurate. Asta şi pentru că anul trecut s-a întâmplat un lucru care i-a convins pe oameni să-şi facă asigurare mai mult decât am fi reuşit noi cu 100 de oameni”, explică edilul. „Avem la noi în comună o zonă la poalele dealului unde au fost mereu probleme cu alunecările de teren. Nu sunt multe case în acea zonă, doar cinci-şase, şi toţi proprietarii sunt rude între ei”, continuă primarul. „Două dintre familii şi-au făcut asigurare şi au încercat să-i convingă şi pe ceilalţi. Fără succes. Anul trecut, s-a întâmplat că a venit inundaţia şi patru din cele şase case au fost distruse. Vă daţi seama că cei asiguraţi au primit banii, iar ceilalţi au rămas practic pe drumuri. Noi la primărie nu avem fonduri, iar Guvernul nu mai dă bani. Acum cele două familii fără asigurare au fost nevoite să se mute cu rudele lor care au fost despăgubite. Au avut noroc că au avut unde să stea, însă pot să vă spun că una dintre bătrâne a şi murit de inimă rea că şi-a pierdut casa. Oamenii au avut multe de învăţat de aici”, spune primarul.  

Siguranţă la preţuri mici

   Asigurarea PAD costă 10 euro pe an pentru casele din chirpici şi 20 de euro pe an pentru locuinţele din materiale moderne.

  Despăgubeşte cu 10.000 de euro proprietarii caselor din chir-pici şi cu 20.000 de euro pe ceilalţi.

  Acoperă riscurile de inundaţii, cutremur şi alunecări de teren.

  Este vândută legal doar de către următoarele companii: Astra Asigurări, ABC Asigurări, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurări, Euroins, Generali, Grawe, Groupama, Platinum, Uniqa.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă