Guvernul a publicat în Monitorul Oficial ultimele detalii necesare pentru a demara construcţia de locuinţe prin programul de garantare.
„Practic, din 18 iunie, orice persoană fizică ce îndeplineşte criteriile de eligibilitate poate construi o locuinţă de la zero cu garanţia statului”, au declarat pentru România Liberă reprezentanţi ai Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM. Aceasta, pentru că autorităţile au reuşit, după mai bine de un an, să reglementeze problema ipotecii pe construcţia viitoare şi să ofere astfel băncilor posibilitatea de a finanţa, cu garanţia statului, construcţia de locuinţe de la zero. Precizările sunt aduse prin două ordine ministeriale, unul al Ministerului Finanţelor şi unul al Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri. De asemenea, în Monitorul Oficial cu numărul 407 din 18 iunie 2010, Guvernul a publicat şi noua formă a convenţiei de garantare.
Criteriile programului
Principala condiţie pe care statul şi băncile o impun celor care doresc să construiască o locuinţă prin programul „Prima Casă” este proprietatea asupra terenului. În al doilea rând, solicitantul trebuie să ştie că va fi nevoit să aducă un aport propriu de 5% din valoarea de deviz a construcţiei. De asemenea, el va trebui să constituie un depozit egal cu trei rate şi va trebui să încheie asigurări atât pe locuinţa finalizată, cât şi pe construcţia ei. Constructorul cu care solictantul va încheia contractul de antrepriză nu poate avea datorii mai mari de 60 de zile la stat şi va aduce o garanţie egală cu 10% din valoarea de deviz a lucrării, iar durata totală a construcţiei nu poate fi mai mare de 18 luni.
Potrivit legii, solicitantul creditului trebuie să completeze o declaraţie pe proprie răspundere, legalizată la notar, prin care să arate că nu are alte locuinţe în proprietate şi, de asemenea, să obţină autorizaţie de construcţie. Noua legislaţie permite şi construcţia „la comun” prin constituirea unei asociaţii de cel puţin şapte beneficiari. În acest caz, fiecare solicitant va primi un credit garantat de până la 75.000 de euro, cu 5.000 de euro mai mult decât în cazul construcţiei individuale.