» Peste o jumatate de miliard de euro reprezentand plafonul neconsumat in 2009 s-ar putea realoca pentru acest an, cu un accent mai mare pe constructia de locuinte.
Desi blocajul temporar al Programului "Prima Casa" – in sensul neprelungirii garantiilor de stat pe 2010 – parea a se datora unei neglijente a Guvernului sau timpului scurt scurs de la investirea acestuia, in realitate, el pare a fi determinat de satisfacerea unor interese ale constructorilor agreati de putere, mascati probabil sub umbrela ANL.
Pe 30 decembrie, Fondul de Garantare a Creditelor a anuntat bancile participante in Programul "Prima Casa" ca nu mai primeste dosare de credit de la 1 ianuarie 2010, deoarece nu a fost aprobat inca de Guvern un act normativ privind sumele care urmeaza sa fie utilizate in acest an. Maine insa, se vor purta discutii pentru deblocarea Programului "Prima Casa", atat in sedinta Guvernului, cat si intre Fondul de Garantare a Creditelor, Ministerul Finantelor si Banca Nationala a Romaniei (BNR).
Ieri, premierul Emil Boc a declarat ca Programul "Prima Casa" va continua in 2010 intr-o noua forma, care va pune un accent mai mare pe finantarea locuintelor construite de la zero, precizand ca Executivul va discuta in sedinta de miercuri despre reluarea programului in acest an. "Programul «Prima Casa» va continua, dar va fi restructurat astfel incat sa putem pune un accent si mai mare pe locuinte care se construiesc de la zero", a spus Boc.
Pana in prezent, Fondul a acordat garantii si a primit solicitari de garantie in valoare de 485 milioane euro, pentru 11.500 dosare de credit, astfel ca suma de 515 milioane euro din plafon a ramas neutilizata.
"La invitatia celor de la Finante, ne intalnim miercuri sau joi, impreuna si cu cei de la BNR, pentru a discuta pe marginea Programului «Prima Casa». Speranta mea e ca vom discuta despre prelungirea programului in 2010, precum si despre anumite modificari", ne-a declarat Aurel saramet, presedintele Fondului de Garantare a Creditelor.
Noul ministru al Finantelor, Sebastian Vladescu, a declarat la finele anului trecut ca Programul "Prima Casa" ar putea fi modificat pentru a sustine nu doar sectorul imobiliar, ci si pe cel al constructiilor.
Analistii imobiliari atrag atentia ca modificarea Programului "Prima Casa" pentru constructia de locuinte de la zero inseamna de fapt o deturnare catre ANL si, implicit, catre dezvoltatorii agreati de Guvern.
"Mi se pare o deturnare a «Primei Case» catre ANL si dezvoltatorii imobiliari aflati in grija Guvernului. Nu ne intereseaza asta. «Prima Casa» reprezinta cea mai importanta masura postdecembrista pentru sprijinirea pietei imobiliare si nu ar trebui modificat decat cel mult in sensul cresterii accesibilitati pentru oamenii cu venituri mai mici. Daca Guvernul doreste sa sprijine constructia de locuinte noi, sa faca alt program pentru ANL, altfel s-ar ruina conceptul de «Prima Casa»", e de parere analistul imobiliar Liviu Ureche.