1.4 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăPrieteni sau doar colegi de serviciu?

Prieteni sau doar colegi de serviciu?

Mariana Badea are 25 de ani si este secretara la o firma de transport. De cand a inceput sa lucreze se bucura ca se duce la serviciu pentru ca se intalneste cu prietenii ei "de la munca". Ea spune ca ar avea motive sa demisioneze, insa nu o face datorita prieteniilor pe care le-a legat la locul de munca.
Pe de alta parte, Viviana P. (37 de ani) spune ca Mariana Badea greseste. Ea sustine ca a trait experiente precum cea a tinerei si ca ii pare rau ca a pus asa-zisii prieteni pe un loc mai sus decat meritau.

"M-am fript de prea multe ori. Aveam senzatia ca am o gramada de amici la job, de care nu ma puteam desparti. Am refuzat chiar oferte tentante din cauza lor", spune femeia.  
Specialistii in resurse umane spun ca abordarea cea mai buna este cea de mijloc, unde exista o bariera clara intre colegialitate si prietenie. O legatura mai stransa, de exemplu intre doua colege, poate duce la impartasirea unor lucruri personale, care ar putea fi aflate (din intamplare) si spuse altora, iar de aici la neplaceri nu mai este mult.
De aceea, spune Dina Taralunga, specialista in resurse umane la Ascent Group, trebuie sa stiti exact unde se termina colegialitatea si cand incepe prietenia. Practic, relatia cu colegii trebuie sa fie una excelenta, prin socializare, insa in afara serviciului este necesar sa existe si alti prieteni. Iar acestora puteti sa le incredintati secretele.

Conteaza foarte mult mediul de lucru

Expertii mai spun ca foarte important este si mediul de lucru. De exemplu, in unele companii este foarte usor sa relationati si sa puteti dezvolta prietenii frumoase si in afara orelor de program. "In alte companii insa, din cauza stilului de lucru, a comportamentului impus de companie, a regulilor sau codurilor de conduita, relatiile de prietenie dintre colegi nu sunt incurajate", spune Vivien Untaru, director general la compania de resurse umane VON Consulting.
"Situatiile difera de la caz la caz. Unii angajati sunt mai deschisi decat ceilalti, altii prefera sa-si pastreze interactiunea cu colegii in orele de birou. Important e sa se observe care sunt relatiile dintre restul colegilor, daca deja fac excursii impreuna la munte, isi iau concedii impreuna, ies in oras dupa serviciu, daca se discuta despre viata personala, daca se glumeste", mai spune Vivien Untaru.

Aavantaj
Ajutor neconditionat
Cand la serviciu aveti doar cativa colegi cu care interactionati in mod frecvent, sansele ca ei sa va devina prieteni si confidenti cresc. "Foarte multe prietenii frumoase s-au legat la job si ele au continuat chiar si cand unul dintre ei parasea compania. Chiar
s-au ajutat ulterior in vederea gasirii unui loc de munca mai bun, in concordanta cu asteptarile fiecaruia", spune Mihaela Scarlat, consultant la Advice EMA Partners. Ea subliniaza ca un coleg-prieten va poate sari in ajutor neconditionat, va poate sfatui atunci cand aveti mai mare nevoie.

Cele mai citite

Tot mai mulți angajați revin la birou: 63% lucrează exclusiv din sediu, doar 10% rămân remote

Un sondaj realizat de Genesis Property, pe un eșantion de 1.168 de respondenți din România, arată o creștere semnificativă a prezenței fizice la birou,...

Cum să alegi cel mai bun sistem de încălzire pentru casa ta

Atunci când te pregătești să construiești o casă, alegerea sistemului de încălzire este una dintre cele mai importante decizii pe care le vei lua.  Un...

Tinerii români economisesc mai puțin: doar 6% au depozite la termen, iar valoarea medie a unui depozit este mult sub media europeană

Doar 6% dintre tinerii români sub 25 de ani aleg să economisească prin depozite la termen, acest lucru fiind influențat de resursele financiare limitate,...
Ultima oră
Pe aceeași temă