19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăInvestigații România LiberăPreturi de "iarna" la legume si fructe

Preturi de „iarna” la legume si fructe

» La Brasov, cu 6 lei, kilogramul de rosii a stabilit un record national.
» Cel mai spectaculos salt a fost inregistrat, in Vrancea, la ceapa.
» In Mehedinti, zona fructifera, poamele provin din import.

Preturile la legumele si fructele de sezon au crescut foarte mult in ultima perioada, "oferta" verii fiind la Brasov, unde un kilogram de rosii a ajuns sa coste chiar si 6 lei, exact ca in februarie.
Rosile romanesti au ajuns sa coste tot atat cat cele turcesti: 4 lei kilogramul. Nu mai vorbim de faptul ca in pietele de cartier gasesti rosii romanesti si cu 5 lei, iar ardei cu 10 lei kilogramul! Sunt preturi practic de iarna, cand in magazine sunt doar legume sau fructe din import. Producatorii spun ca din cauza secetei s-au facut foarte putine legume si fructe, doar 20 la suta din productia din 2006, dar comerciantii au scumpit si produsele importate.

Transilvania are cele mai mari preturi
Cele mai scumpe piete au fost, duminica, cele din Transilvania, unde un kilogram de rosii se putea cumpara, la Brasov, la preturi chiar si de 6 lei, iar in Covasna, Satu Mare, Harghita – cu 4 lei.
O surpriza o constituie judetul Mehedinti, unde un kilogram de tomate costa tot 4 lei.
In Brasov, preturile pe piata sunt extreme. In conditiile in care kilogramul de rosii a stabilit recordul in tara, cu pretul de 6 lei, tot aici, merele, perele si varza au printre cele mai mici preturi, 1,5 lei/kg.
Una dintre cele mai avantajoase piete este cea de la Arad, unde merele costa 1,5 lei, ardeiul gras – 2 lei,varza – 1,5 lei, pepenele verde – 0,7 lei , cel galben – 1,5 lei, vinetele – 1 leu, morcovii – 1,5 lei.

Pepenii verzi cei mai ieftini sunt in Arges (0,5 lei).
Cel mai spectaculos salt a fost inregistrat, in Vrancea, la ceapa. Astfel, ceapa a ajuns, duminica, la 2,5 lei, in conditiile in care acum doua saptamani se vindea cu 0,8 lei.
La fructe, in majoritatea cazurilor, nu a fost recolta autohtona. In Mehedinti, de exemplu, zona fructifera, poamele provin din import si se vand cu preturi cuprinse intre 4 si 6 lei. Preturile legumelor si fructelor ar putea sa se majoreze cu 15-20 la suta, daca va persista canicula.

La fructe sunt exagerate
Preturile piersicilor sunt, in tara, intre 4 si 6 lei, dar pomicultorii considera ca acestea sunt exagerate.
Societatea de Cercetare Dezvoltare pentru Pomicultura Valu lui Traian vinde piersicile cu 80 de bani kilogramul, fiind, potrivit directorului Valentin spita, cu 30-50 la suta mai ieftine decat anul trecut.
Cei care nu apreciaza produsele traditionale din piata se pot orienta, in Cluj-Napoca, la afine, 10 lei/kg, catina – 15 lei/kg. Din Timisoara, cumparatorii sunt imbiati cu nectarine – 4,5 lei/kg, ananas – 7 lei/buc., struguri – 7 lei/kg, lichii (un fel de castane invelite in coaja tepoasa, dar cu miez rosu) – 32 lei/kg.
Comerciantii de pepeni ii vand, ca sa nu ramana cu ei pe tarabe, feliati.

Bucurestiul nu face exceptie
Preturile din tara se reflecta in Bucuresti. Astfel, in Piata Obor, cea mai mare din sud-estul Europei, preturile la rosii au fost duminica 3-3,5 lei/kg, castraveti 2-2,5 lei, ardei gras 3 lei, varza 3 lei, vinete 3 lei, dovlecei 2-2,5 lei, morcovi 1 leu, mere 2,5, piersici 3 lei, pere 4 lei, prune 3 lei, pepene verde 0,8 lei, pepene galben 2,5-3 lei.

» 80% din agricultura, afectata
Din cauza temperaturilor extreme si a secetei, 80% din agricultura Romaniei este distrusa. Toate culturile agricole au fost afectate de seceta, iar productia de grau, porumb, sfecla de zahar sau legume nu atinge nici macar jumatate din cea de anul trecut, cand au fost inundatii devastatoare. Guvernul a declarat, in luna iunie, stare de calamitate naturala in agricultura pentru 34 de judete si a anuntat ca va acorda despagubiri producatorilor. Fermierii declarau ca le-ar fi murit 25.000 de animale si pasari.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă