Intr-o scrisoare adresata recent negociatorului-sef cu Uniunea Europeana, Leonard Orban, directorul general al Directiei de Extindere din cadrul Comisiei Europene, Fabrizio Barbaso, isi exprima ingrijorarea „fata de numarul masurilor incompatibile cu acquis-ul comunitar sau cu obligatiile Romaniei fata de Acordul European”, pe care tara noastra intentioneaza sa le adopte.
„Chiar daca Romania trebuie sa faca fata unor provocari majore pentru a-si indeplini obligatiile de aderare si de a-si atinge tinta integrarii la 1 ianuarie 2007, aceste probleme reprezinta o reala ingrijorare pentru oficialii de la Bruxelles”, a precizat directorul Comisiei Europene. In scrisoarea sa, Fabrizio Barbaso a dat si cateva exemple de masuri pe care Romania le-a lasat inca nerezolvate.
Amendamentele succesive la Codul Fiscal, spune Barbaso, au avut ca efect exceptarea producatorilor locali de la obligatia de a plati accize pe alcool atunci cand cumpara banderole fiscale care trebuie sa fie aplicate pe sticlele puse in vanzare. Din momentul in care importatorii de alcool nu beneficiaza de acelasi tratament si au obligatia sa cumpere banderolele fiscale cu mult inainte ca vanzarea sa aiba loc, ei sunt afectati de un dezavantaj financiar, similar unei garantii preimport”. Fabrizio Barbaso precizeaza ca „scrisoarea Delegatiei noastre din Bucuresti, din data de 19 septembrie 2005, catre ministrul Finantelor privind aceasta chestiune a primit raspuns sase saptamani mai tarziu, dar acesta nu a continut un angajament clar cu un termen privind schimbarea masurii, care a fost introdusa printr-un act legislativ special, ci continea doar mentiuni privind faptul ca proiectul de amendare a Codului Fiscal va rezolva eventual problema”.
O alta modificare ce se doreste a fi adusa Codului Fiscal ar urma sa introduca un pret minim pentru tigarete si alcool. Potrivit lui Barbaso, pana la urma nivelurile pretului ar fi fixate de producatorii cei mai mari, si anume de cei care ar urma sa castige cel mai mult din acest aranjament de tip cartel. „Comisia are serioase indoieli cu privire la compatibilitatea dintre aceste masuri si acquis-ul comunitar”, spune oficialul european. Acesta precizeaza ca Delegatia a scris Ministerului Finantelor pe 14 octombrie, alertandu-i pe oficialii romani asupra ingrijorarilor Comisiei Europene si cerandu-le sa reconsidere initiativa in cauza. „In raspunsul primit recent, Ministerul Finantelor nu face referiri la continutul nici uneia dintre obiectiile noastre si nu semnaleaza nici un fel de intentie de a le lua in considerare si de a amenda proiectul in mod corespunzator”, arata Barbaso in scrisoarea remisa negociatorului-sef al Romaniei cu Uniunea Europeana.