10.9 C
București
luni, 28 octombrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăPresiuni asupra profitabilitatii bancilor pe termen mediu

Presiuni asupra profitabilitatii bancilor pe termen mediu

Profitabilitatea bancilor romanesti se va reduce pe termen mediu, pe fondul scaderii marjelor nete de dobanzi si influentei altor factori, potrivit unui studiu realizat de agentia de evaluare financiara Standard&Poor's (S&P). Analistii agentiei arata ca bancile comerciale se vor confrunta cu presiuni asupra profitabilitatii pe termen mediu, in conditiile in care Banca Nationala a Romaniei a inasprit politica monetara si a impus restrictii asupra activitatii de creditare. Alte riscuri deriva din faptul ca 52% din activele sistemului bancar erau denominate in valuta la finele anului trecut, pe fondul creditelor importante acordate in monede straine, mentioneaza S&P. Analistii subliniaza ca profitabilitatea bancilor romanesti a fost volatila si vulnerabila la trendurile economice, fiind in crestere in ultimii ani ca urmare a mediului economic favorabil. In urmatorii ani va avea loc o accentuare a concurentei, pe masura ce institutia de credit dominanta, Banca Comerciala Romana, cu o cota de 26,3%, va avea de castigat de pe urma preluarii de catre banca austriaca Erste.
S&P apreciaza ca au existat imbunatatiri in ultimii ani in cadrul activitatii de supraveghere bancara, cu mecanisme de prevenire a problemelor sistemice, dar sunt necesare noi initiative, in special in privinta supravegherii si riscului, intrucat calitatea activelor prezinta unele probleme. Astfel, desi ponderea imprumuturilor neperformante, definite ca substandard, incerte si in pierdere, a scazut de la 8,7% la 8,3% din expunerea bruta pe credit de la finele anului 2003 la sfarsitul primului trimestru din 2006, nivelul este inca mai ridicat decat in statele cu economii similare.

Cele mai citite

Adolescent de 15 ani mort într-un accident pe un drum din județul Dolj

Un adolescent de 15 ani și-a pierdut viața duminică după-amiază într-un accident tragic pe drumul județean 561 B, la intrarea în satul Zăval, județul...
Ultima oră
Pe aceeași temă