15.4 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăPreşedintele BCE: Dacă Grecia intră în incapacitate de plată, guvernele statelor din...

Preşedintele BCE: Dacă Grecia intră în incapacitate de plată, guvernele statelor din zona euro sunt responsabile

Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, estimează că guvernele ţărilor din zona euro vor fi “responsabile” de datoria grecească în cazul incapacităţii de plată a Atenei, potrivit unui interviu difuzat de publicaţia Financial Times Deutschland, citat de Agerpres.

Trichet consideră că dacă deciziile guvernelor conduc spre o incapacitate de plată – chiar parţială – a Atenei, acestea vor trebui să facă astfel încât să aducă garanţii “sistemului euro”, adică Băncii Centrale Europene, şi băncilor centrale ale ţărilor membre ale zonei euro, cu scopul de a proteja moneda unică.

Am avertizat de mai multe ori în detaliu şefii de stat şi de guvern că în caz de incapacitate de plată a unei ţări, nu vor mai putea fi acceptate obligaţiile sale ca garanţii normale. În aceste condiţii, guvernele (responsabile de situaţie) vor trebui atunci ele însele să se angajeze pentru a corecta situaţia. Aceasta va fi datoria lor“, a spus Trichet, în interviul difuzat on line duminică seara.

Conducătorii ţărilor din zona euro urmează să decidă un al doilea plan de ajutor Greciei cu ocazia unui summit extraordinar, joi, la Bruxelles.

Tratativele vizează în special modalităţile participării sectorului privat creditor al Greciei. Germania cere ca băncile greceşti să-şi bage mâna în portofel de această dată, cu scopul de a face faţă unei opinii publice proprii tot mai reticentă în a plăti pentru alţii.

Cele mai citite

Demitere suspectă a vicepreședintelui grupului GRAMPET. Investitori ruși ar încerca să cumpere fabrici din România

Președintele grupului GRAMPET, Gruia Stoica, un foarte important transportator feroviar privat de marfă din România, a transmis că l-a demis pe vicepreședintele grupului, Călin...

Partidul conservator din Croația a câștigat alegerile parlamentare

Conservatorii, aflați la putere în Croaţia, au ieşit pe primul loc în alegerile legislative, conform estimărilor iniţiale, dar cu mai puţine mandate decât în...

Evită cele mai comune greșeli în deparazitarea internă a câinilor!

Sfaturile utile pentru o deparazitare cât mai eficientă a animalelor de companie Deparazitarea internă este o parte esențială a îngrijirii câinilor - aceasta contribuie la...
Ultima oră
Pe aceeași temă