19.9 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăPortugalia, următoarea victimă a crizei în zona euro?

Portugalia, următoarea victimă a crizei în zona euro?

Pangalos, care a acuzat anterior Germania că nu a acordat despăgubiri adecvate pentru distrugerile din cel de-Al Doilea Război Mondial, a declarat că abordarea liderilor germani faţă de situaţia Greciei a fost una “rasială”, bazată pe ideea că grecii nu muncesc suficient, potrivit Mediafax.

Într-un interviu acordat publicaţiei Jornal de Negocios, oficialul elen a cerut Portugaliei să nu rămână indiferentă în privinţa unui ajutor european pentru ţările membre confruntate cu dificultăţi.

“Voi sunteţi următoarea victimă. Sper să nu se întâmple, să învingă solidaritatea şi să găsim o rezolvare a situaţiei creşterii costurilor de finanţare. Dar dacă acest lucru nu se întâmplă, următoarea victimă va fi probabil Portugalia”, a spus el.

Întrebat dacă se va extinde criza în alte state din zona euro, Pangalos a răspuns: “Da”.

Creşterile economice reduse ale ultimilor ani, competitivitatea scăzută şi deficitul bugetar de 9,4% din PIB în 2009 situează Portugalia în centrul atenţiei pieţelor financiare îngrijorate de posibilitatea ca state din zona euro să intre în incapacitate de plată.

Costurile la care se împrumută Portugalia sunt, însă, de trei ori mai mici decât cele ale Greciei, iar gradul de îndatorare al ţării este proiectat pentru 2010 la 86% din PIB, sub cel al statului elen de 120%.

Cele mai citite

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...

Enigma doctorului Socrates

Un tânăr înalt, brunet și timid stă deoparte și examinează viața din jurul lui pentru a-i da un sens, așa cum îi îndruma Socrate...

O țară din Asia face o ofertă mai bună decât țările UE. Coreea de Sud vrea să producă mașini blindate în România

Coreea de Sud, unul dintre aliații Statelor Unite, vrea să-și dezvolte o relație economică și militară specială cu România, oferindu-se să producă, în România,...
Ultima oră
Pe aceeași temă