12.4 C
București
duminică, 25 februarie 2024
AcasăInvestigații România LiberăPorcul românesc nu primeşte încă viză de UE

Porcul românesc nu primeşte încă viză de UE

România nu a primit încă avizul Comisiei Europene pentru reluarea exporturilor de carne de porc. În cel mai optimist caz, piaţa ar putea fi parţial redeschisă de anul viitor fermierilor români.

Pentru ca Româna să primească avizul pentru reluarea livrărilor de carne de porc în UE este necesară, în opinia Comisiei Europene, aplicarea „compartimentării regionale”. Compartimentarea presupune o împărţire a teritoriilor care să includă un anumit număr de crescătorii de animale şi abatoare aferente. Propunerea a fost făcută autorităţilor române de reprezentanţii Comisiei Europene, care susţin că astfel, în cazul unei epidemii de pestă porcină, focarele ar fi uşor de controlat. Reprezentanţii patronatelor de profil din România resping această soluţie, deşi autorităţile române ar fi dispuse să accepte şi un astfel de compromis, după cum rezultă din declaraţii recente ale ministrului Agriculturii, Valeriu Tabără. Fermierii români spun că o „compartimentare regională” ar fi de fapt o restricţie impusă crescătoriilor care nu deţin abatoare sau care nu au suficientă susţinere financiară. De asemenea, secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Adrian Rădulescu susţine că piaţa exporturilor trebuie să fie liberă pentru toţi crescătorii din România de vreme ce am îndeplinit toate cerinţele impuse de UE şi s-a renunţat la vaccinarea anti-pestă.

Blocaj la exporturi

„Compartimentarea pe regiuni ar reprezenta de fapt un blocaj al exporturilor. E nevoie de liberalizare, nu de restricţionare la exporturi, atât timp cât îndeplinim condiţiile impuse. Nu cred că mai există un caz similar cu al nostru în UE. Recent, şi Bulgaria a ieşit de sub restricţie. Experţii UE au făcut verificările, am respectat ce ni s-a impus şi este cazul ca toţi fermierii să poată să exporte carne de porc”, ne-a declarat Adrian Rădulescu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii. Interesant este însă faptul că ideea compartimentării regionale a fost propusă experţilor Comisiei Europene în urmă cu trei ani chiar de reprezentanţii patronatelor cărnii de porc din România, însă în condiţiile în care existau focare de pestă. Preşedintele Patronatului Român al Cărnii de Porc (PRCP), Gheorghe Caruz, spune însă că propunerea a fost una conjuncturală, în condiţiile în care în anumite zone exista pericolul real al pestei porcine, însă în situaţia actuală, când s-au aplicat măsuri de biosecuritate şi renunţare la vaccinare, compartimentarea ar însemna amânări nejustificate şi restricţii. „Am propus compartimentarea regională când exista pericolul unor focare de pestă, în urmă cu trei ani, tocmai pentru a ajuta fermierii să poată să exporte. În prezent, nu suntem de acord cu o astfel de măsură. În UE nici măcar nu există legislaţie pentru o astfel de măsură, iar aplicarea acesteia ar  mai însemna 6-12 luni de amânare a exporturilor de carne de porc din România. Compartimentarea pe regiuni este un  «experiment» care va mai veni cu o amânare după ce eram deja pregătiţi pentru livrări în UE încă din luna iunie 2010. Am îndeplinit toate condiţiile, trebuie doar un aviz care tot întârzie”, a precizat Gheorghe Caruz.

Mai ieftin cu 100 de euro pe tonă

Patronii din industria cărnii susţin că, deşi România importă mult peste jumătate din necesarul de consum şi prelucrare, există suficiente zone de nişă unde fermierii ar putea exporta „piese cu valoare adăugată”, adică muşchiuleţ, pulpă, dar şi porci în viu, precum şi alte produse prelucrate. Şansa de a exporta carcase de porc este redusă, având în vedere numeroşii producători din piaţa externă şi preţurile reduse practicate. „Noi avem şansa să ieşim la export cu o carne de porc care nu are gust fad sau ierbos. Carnea produsă de noi este de calitate şi cu gust deosebit. Cereri au fost şi încă sunt, iar noi ne-am putea îndrepta uşor spre pieţele din Rusia şi Ucraina. Ce avantaje mai avem? În situaţia în care suntem mai aproape de Rusia decât alte ţări vestice, exportul de carne de porc ajunge să fie şi cu 100 euro/ tonă mai ieftin datorită transportului. E un mare avantaj care ne face să fim preferaţi la distribuţia de carne”, a menţionat preşedintele PRCP. Şi preşedintele Federaţiei din Industria Alimentară, Dragoş Frumosu, consideră că există un debuşeu pentru export, chiar dacă importăm carne pentru procesare. „Ştiu că au existat de-a lungul timpului cereri mari de carne de porc, în special pe zona Rusia-Ucraina. Problema care s-a pus de către parteneri a fost existenţa restricţiei impuse de UE. Cu siguranţă, vor fi solicitări în special pentru produse prelucrate şi porci în viu”, a spus Dragoş Frumosu. 

Legislaţie lipsă

Patronii din industria cărnii susţin că, dacă autorităţile române acceptă propunerea de „compartimentare regională”, livrările pe piaţa Uniunii Europene, dar şi exporturile în zona extracomunitară ar putea fi întârziate cu 6-12 luni. Fermierii spun că încă nu există în UE o legislaţie clară referitoare la „împărţirea teritorială” pe ferme, iar elaborarea normelor este una de durată, producătorii români fiind puşi iarăşi în situaţia de a nu putea exporta vreme îndelungată.

Cele mai citite

După Transnistria, alt pericol în Republica Moldova: Autonomia Găgăuză, cu 98% la sută din locuitori pro-Rusia

În contextul în care pe 28 februarie autoritățile de la Tiraspol ar urma să ceară anexarea Transnistriei la Rusia, este posibil ca Putin...

Fiul unui director din Consiliul Județean Buzău, mort într-un accident rutier

Un tânăr din Buzău, fiul unui director din Consiliul Județean, a murit cu câteva ore înainte să împlinească vârsta de 24 de ani!...

După Transnistria, alt pericol în Republica Moldova: Autonomia Găgăuză, cu 98% la sută din locuitori pro-Rusia

În contextul în care pe 28 februarie autoritățile de la Tiraspol ar urma să ceară anexarea Transnistriei la Rusia, este posibil ca Putin...
Ultima oră
Pe aceeași temă