19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăInvestigații România LiberăPopulaţia Letoniei este împotriva introducerii Euro

Populaţia Letoniei este împotriva introducerii Euro

51% dintre cetăţenii activi din punct de vedere economic nu mai vor întroducerea monezii unice europene pe teritoriul ţării lor, despre asta a anunţat postul tv LNT care a dat publicităţii datele studiului TNS Letonia.

Doar 36% dintre respondenţi susţin introducerea euro în Letonia, 20% cred că aceasta este o greşeală, iar 31% consideră că Letonia nu ar trebui să facă acest pas la 1 ianuarie 2014, ci să mai aştepte până când situaţia din spaţiul european se va limpezi.

În luna martie, 2010, Guvernul Letoniei a stabilit ca euro să intre în circulaţie peste patru ani. Pentru asta Letonia trebuie să întrunească toate condiţiile tratatului de la Maastricht, să asigure o inflaţie joasă şi deficitul bugetar să nu depăşească 3% din PIB.

Oficialii Ministerului Finanţelor au declarat că Letonia este pregătită să adopte moneda unică a Uniunii Europene. Introducerea euro se va desfăşura în trei etape. Prima perioadă va începe la 1 ianuarie 2012 şi se va termina în iulie 2013, când cetăţenii acestei ţări baltice vor fi informaţi despre atuurile monedei euro şi li se va prezenta istoria completă a ţărilor care au făcut acest pas. În etapa a doua, euro va convieţui cu moneda naţională a Letoniei – Lat-ul. Ultima etapă de acomodare cu euro se va prelungi cu un an după intrarea în circulaţie a monezii europene.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă