Premierul Victor Ponta a declarat, luni, înainte de şedinţa USL, că principiul potrivit căruia creanţele împotriva statului au aceleaşi regim juridic ca şi contribuţiile fiscale este corect şi poate rămâne în Constituţie, scrie Mediafax.
El a arătat că este necesar să se facă şi o prioritizare a resurselor existente.
„Principiul e corect şi îl vom susţine. E uşor să susţii principii, e mai greu să le pui în practică. Trebuie să găsim acele modalităţi prin care să reuşim punerea în practică într-un mod raţional pentru că dacă eu mâine am în buget, în trezoreria statului, 100 de lei, îi dau pentru diguri, ca să nu intre Dunărea peste oameni, sau îi dau la firma Ionescu SRL? Deci trebuie să facem o prioritizare a resurselor, dar asta e responsabilitatea mea ca prim-ministru şi a Guvernului: să prioritizeze resursele”, a spus Ponta.
Citeşte şi Cele 7 păcate capitale ale băncilor româneşti faţă de clienţi
Solicitat să comenteze afirmaţiile liderului PNL Crin Antonescu potrivit căruia presiunea pe buget a acestui amendament privind creanţele votat deja de Comisia de revizuire a Constituţiei nu reprezintă un motiv pentru rediscutarea sa, Ponta a răspuns: „Corect. Când nu ai de plătiti zi de zi, principiul e corect. Sarcina, responsabilitatea e doar a mea”.
„Eu nu vreau să reîntorc în favoarea mea, că nu e nimic în favoarea mea. Doar că eu, având responsabilitatea gestionării ţării zi de zi, sunt cel care prezint cum stau lucrurile. Altfel, cei de la Comisie votează, iar la două pleacă acasă. Eu am de plătit salarii, pensii, am de plătit cheltuielile publice. Doar trebuie să găsim soluţia de prioritizare. În rest, principiul e foarte corect”, a spus Ponta.
Întrebat dacă, în consecinţă, acest principiu privind creanţele poate rămâne în noua Constituţie, aşa cum s-a votat în Comisia de revizuire, Ponta a spus: „Sigur că da. Trebuie doar găsim prioritizarea. Nu doar cei care scriu principiul în Constituţie, mai sunt unii mai amărăţi, aşa ca noi, cei de la Guvern, care trebuie să îl şi aplicăm şi degeaba îmi doresc eu să plătesc totul mâine dacă nu am banii respectivi”.
Membrii Comisiei pentru revizuirea Constituţiei au adoptat un amendament al grupurilor parlamentare PNL, susţinut de Tudor Chiuariu, care modifică articolul 44, alineat 1, din Legea fundamentală.
„Dreptul de proprietate, precum şi creanţele împotriva statului, sunt garantate. Creanţele împotriva statului au acelaşi regim juridic ca şi contribuţiile fiscale”, a fost amendamentul adoptat în unanimitate.
Potrivit formei actuale a Constituţiei, „dreptul de proprietate, precum şi creanţele asupra statului, sunt garantate”. „Conţinutul şi limitele acestor drepturi sunt stabilite de lege”, se mai arată în Constituţie.