19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăInvestigații România LiberăPolonia ameninţă monopolul Gazprom în Europa

Polonia ameninţă monopolul Gazprom în Europa

Dacă imensa capacitate a acestui zăcământ va fi confirmată, rezervele totale ale gazului din UE vor creşte cu 47%. Experţii consideră că proiectele europene privind extracţiile gazului de şist ar putea deveni în următorii zece ani o mare ameninţare pentru Gazprom, notează cotidianul rus Kommersant, citat de Agerpres.

Potrivit informaţiilor agenţiei Wood Mackenzie, specializată pe studii în domeniul petrolului şi gazului, în Polonia au fost descoperite importante rezerve de gaz de şist: circa 1,36 trilioane de metri cubi. Acestea se află în regiunile de nord şi centrale ale ţării. Accesul la gazul de şist, care „zace” în zone stâncoase, a devenit posibil doar după apariţia de noi tehnologii de extragere, elaborate în SUA.

După cum informează The Times, deja în luna mai primul proiect pentru exploatarea zăcământului de gaz de şist din Polonia va fi demarat de compania americană ConocoPhillips. După ea vor urma companiile americane Exxon Mobil şi Marathon, precum şi cea canadiană Talisman Energy.

Dacă datele privind volumul de gaz, oferite de Wood Mackenzie, vor fi confirmate, atunci rezervele de gaz demonstrate ale Uniunii Europene (UE) se vor majora cu 47%. Această cantitate este suficientă pentru ca Polonia să-şi poată asigura în mod independent consumul intern de gaz, în condiţiile în care la ora actuala ţara este nevoită să importe 72% din gazul care îi este necesar. Consumul anual de gaz este în Polonia de circa 13,7 miliarde de metri cubi, din care 30% sunt asiguraţi din extrageri proprii, subliniază cotidianul rus Kommersant.

Principalul exportator de gaz în Europa, Gazprom, a livrat în 2009 o cantitate de 9 miliarde de metri cubi de gaz în Polonia. La începutul anului, Varşovia a avut probleme serioase cauzate de creşterea consumului de gaz. Iniţial, autorităţile ţării vizau chiar limitarea consumului de gaz pentru consumatorii industriali, însă ulterior Polonia a reuşit să ajungă cu Gazprom la o înţelegere privind livrări suplimentare şi preţuri mai mici la gaz. Cu toate acestea, ţările europene încearcă de ani de zile să găsească o alternativă la livrările Gazprom, care asigură circa 255 din cantităţile de gaz necesare Europei.

În opinia specialiştilor, datorită acestor extrem de bogate zăcăminte descoperite în Polonia, Europa şi-ar putea diminua dependenţa faţă din livrările din Rusia. Oisin Fanning, preşedintele companiei britanice San Leon Energy, care a obţinut de asemenea licenţă pentru extragerea de gaz în Polonia, a declarat: „Acum are loc lupta pentru teritorii. Polonia va deveni un important producător de gaz. Toate marile companii manifestă interes, iar Gazprom pare destul de îngrijorat în legătură cu aceasta”. Potrivit lui Fanning, guvernul Poloniei sprijină în mod activ proiectul privind extragerea gazului de şist.

Pentru Gazprom, proiectul din Polonia ar putea constitui o serioasă ameninţare, notează Kommersant. Potrivit lui Mihail Krutihin de la RusEnergy, polonezii afirmă că, în afară de gazul de şist, ei mai au circa 1,5 trilioane de metri cubi de gaz natural în zone de mare adâncime, iar „aceasta pare a fi adevărat”. Dacă va începe exploatarea industrială a acestui gaz, atunci Gazprom îşi va pierde poziţiile în Europa. Potrivit expertului, pentru exploatarea zăcămintelor poloneze manifestă un interes uriaş mari companii internaţionale, care „stau practic la coadă”.

În acelaşi timp, în opinia lui Edward Kott de la LCM Commodities, extragerea gazului de şist va constitui un proces anevoios şi îndelungat, astfel că până la exploatarea industrială a acestor zăcăminte ar putea trece zece ani, părere împărtăşită de Krutihin, care afirmă că numai evaluarea eficienţei economice şi rezervelor proiectului ar putea dura chiar şi doi ani.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă