» Din 180.000 de firme bucurestene, mai putin de 1.000 au solicitat semnatura electronica.
» Eliberarea certificatelor de cazier fiscal a fost transferata administratiilor financiare de sector.
De la inceputul acestui an, o data cu intrarea in vigoare a taxei de prima inmatriculare, obligatia de a o calcula revine posesorului autoturismului, acesta avand la indemana un program special afisat pe site-ul ANAF. Pentru ca s-a constatat ca foarte multe persoane nu au acces la internet sau nu se descurca cu folosirea programului, Ministerul Economiei si Finantelor impreuna cu ANAF au hotarat ca pe langa fiecare unitate de trezorerie care incaseaza taxa sa existe un functionar din cadrul administratiei fiscale care sa-i ajute pe contribuabili sa-si calculeze taxa. Mai mult, pentru a veni in sprijinul bucurestenilor, la toate administratiile fiscale s-au afisat, incepand de ieri, harti care prezinta, in detaliu, toate serviciile si birourile, cu atributiile care revin fiecaruia in eliberarea documentelor. "Sunt prezentate toate serviciile din cadrul administratiei, in dreptul fiecaruia fiind notat pe larg obiectul de activitate. De asemenea, sunt prezentate ghiseele sau birourile la care contribuabilul trebuie sa ajunga, iar pe geamurile ghiseelor sunt trecute toate actele necesare pentru obtinerea documentelor solicitate", ne-a declarat Cristian Nicolae Stoina, directorul executiv al Directiei Generale a Finantelor Publice Bucuresti (DGFP). O alta modificare operata in activitatea finantelor bucurestene este ca atributiile privind intocmirea si eliberarea certificatelor de cazier fiscal au fost descentralizate la nivelul administratiilor fiscale de sector, eliberarea lor facandu-se pe loc, contra unei taxe de 100 de lei.
Declaratiile on-line, neinteresante
Sistemul on-line de depunere a declaratiilor pentru societatile comerciale nu si-a castigat deocamdata prea multi adepti. "Foarte multi contribuabili ne-au acuzat ca-i punem pe drumuri si ii tinem la cozi pentru a-si plati taxele si impozitele, iar cand le-am pus la dispozitie un sistem modern si facil de plata nu-l folosesc", spune seful fiscului bucurestean. Pana in prezent, pentru a primi semnatura electronica, necesara pentru a avea acces la sistemul on-line, s-au inscris mai putin de 1.000 de firme, desi la nivelul Capitalei sunt inregistrate 180.000. "Probabil ca le place sa se inghesuie la ghiseele administratiilor fiscale", a comentat Stoina lipsa de receptivitatea a companiilor.
» Obtinerea semnaturii electronice
Pentru a putea depune on-line declaratiile de impozit pe profit sau venit, precum si cele de TVA, trebuie mai intai obtinut certificatul digital (semnatura electronica). Actele necesare pentru aceasta sunt: com-pletarea unei cereri care sa fie insotita de actul de autorizare a functionarii contribuabilului (in original si copie), documentul de identitate al solicitantului (in original si copie), precum si documentul eliberat de contribuabil din care sa rezulte dreptul solicitantului de a semna declaratii fiscale pentru contribuabil.