23.6 C
București
sâmbătă, 13 iulie 2024
AcasăInvestigații România LiberăPlata daunelor produse in UE, reglementata

Plata daunelor produse in UE, reglementata

Cetatenii romani indreptatiti sa primeasca despagubiri in urma unor accidente de circulatie suferite pe teritoriul unui stat membru al UE vor putea primi daune de la o institutie romaneasca, in cazul in care asiguratorul persoanei vinovate de accident nu achita suma respectiva in termen de trei luni. Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) va infiinta un organism de compensare pentru aceste cazuri, sistemul urmand sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2007, a declarat secretarul general al CSA, Mihai Tecau. „Ulterior, organismul de compensare va recupera sumele respective de la asiguratorul strain. El va actiona ca o entitate de sine statatoare si nu se va subordona CSA”, a afirmat Tecau.
Infiintarea institutiei este prevazuta in modificarile aprobate recent de Parlament pentru Legea 32/2000 privind societatile de asigurare si supravegherea asigurarilor. CSA este obligata, conform legii, sa operationalizeze, in termen de o luna, organismul de compensare si fondul de garantare a asigurarilor.
Platile vor fi asigurate din Fondul de protectie a victimelor strazii, care a acumulat pana in prezent circa trei milioane de euro, potrivit lui Tecau. Fondul este constituit din contributiile firmelor de asigurari care vand polite de raspundere civila auto (RCA) si reprezinta 1% din incasarile fiecarei societati pentru aceasta categorie de asigurari. Beneficiarii fondului sunt victimele accidentelor cu autori necunoscuti sau care nu detin polite RCA.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă