20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăInvestigații România LiberăPiramidoane fiscale pentru gripa BVB

Piramidoane fiscale pentru gripa BVB

» Suspendarea impozitului pe profitul din tranzactii in 2009 si a comisioanelor percepute de CNVM este menite sa incurajeze investitiile bursiere.

» Un raliu in piata "bear" tine de regula doua zile. Axioma a fost verificata la inceputul saptamanii, cand bursele au terminat repede combustibilul.

» Explozia pretului aurului si petrolului, dublata de deprecierea dolarului dupa planul Trezoreriei SUA de a prelua activele toxice din banci, anunta vremuri grele pentru investitorii in actiuni.

Speculatorii care erau taxati de Fisc cu 16% din profitul obtinut la bursa, dar si investitorii pe termen lung care datorau 1% din castigul marcat dupa 12 luni de "captivitate" pe actiuni vor fi scutiti, in 2009, de impozitele datorate statului. E un prim pas, facut cu timiditate, pentru a stimula investitiile la bursa. Lichiditatea a ramas, insa, modesta in momentul anuntarii a intentiilor autoritatilor (miercuri), iar aprecierea actiunilor, din deschidere, s-a temperat drastic pe parcurs. Lipsa de entuziasm este motivata de incertitudinea ce inca domneste in pietele internationale de capital. Daca in 2009 pietele externe nu se calmeaza sau in ipoteza in care bursele straine se stabilizeaza, economia locala incepe sa deconteze excesele electorale ale Guvernului Tariceanu? Riscurile pe care si le-ar asuma, in aceasta conjunctura, nou-venitii la bursa sunt mai mari decat potentialul castig obtinut din eliminarea impozitului pe castigurile de capital. Un efect modest va avea si eliminarea comisioanelor CNVM pana la sfarsitul anului (0,08% perceput la tranzactiile de cumparare). Cum majoritatea societatilor de brokeraj merg in pierdere in acest an, iar unele au inceput deja sa inchida sucursale, sa concedieze oameni si sa reduca sala-riile, este greu de presupus ca brokerii vor accepta sa isi diminueze comisioanele percepute clientilor, masura CNVM urmand sa aduca un oarecare castig doar SIF-urilor.

Dupa doua zile de cresteri consistente, specifice, de altfel, raliurilor pe o piata in scadere (agresive, dar limitate in timp), corectiile au reaparut, mai intai peste Ocean, apoi si la bursele din Europa. Se pare ca planul de a salva intregul sector financiar preluand active "toxice" de 700 miliarde dolari are si adversari in SUA, iar lipsa de detalii concrete ii tempe-reaza chiar si pe sustinatorii lui frenetici. Cum datoria externa si cea a bugetelor de asigurari sociale apasa deja cu 180.000 dolari pe umerii fiecarui american, o noua majorare a deficitelor nu e de natura sa genereze optimism neconditionat. De aici miscarea brusca de depreciere a dolarului si refugiul pe aur si petrol. Probabil ca Fed va fi nevoita sa creasca dobanzile destul de curand, iar economia globala risca sa intre intr-o perioada indelungata de stagnare.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă