19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăInvestigații România LiberăPiata urca, SIF-urile continua sa scada

Piata urca, SIF-urile continua sa scada

Joi bursa romaneasca a inregistrat o sedinta mixta. Cei mai multi dintre indici au evoluat pozitiv, insa cu o amplitudine redusa. Cel mai mult s-a apreciat BET-NG (±1,59%). Singurul indice care a inchis in scadere a fost BET-FI (-0,64%). Este interesant de remarcat faptul ca a existat o evolutie mixta chiar si in cadrul sectorului SIF-urilor, altfel cel mai omogen de la BVB. In vreme ce SIF1 si SIF4 au reusit sa inchida ziua in crestere, SIF3, SIF2 si SIF5 au consemnat scaderi. Dintre acestea din urma, cea mai accentuata depreciere a apartinut SIF5.
Lichiditatea pietei a fost din nou foarte redusa. Valoarea totala a tranzactiilor abia a depasit 6 milioane euro, pe segmentul principal de piata tranzactiile insumand circa 5 milioane euro.

Printre emitentii cei mai activi in piata s-au numarat din nou SIF-urile si bancile. De aceasta data evolutia lor a fost mai degraba neutra. Practic, dintre banci doar Banca Comerciala Carpatica a consemnat o scadere ceva mai importanta, in vreme ce titlurile Erste Bank au cunoscut cresteri de putin peste 1%.
Am avut joi o tranzactie pe piata obligatiunilor in valoare de aproximativ 145 mii euro. Este vorba despre un pachet de 5.000 de obligatiuni municipale Bacau si care a fost tranzactionat la cotatia de 100,7 lei pe obligatiune.
De asemenea, am avut cateva tranzactii pe piata futures a BVB. Investitorii au fost interesati de derivatele pe SNP, TLV si SIF2, toate cu scadenta in septembrie 2008. In momentul de fata exista in piata 166 de pozitii deschise pe contractele futures, avand la baza SIF2 cu scadenta in septembrie, 200 de pozitii pe SNP si 201 pozitii pe TLV la aceeasi scadenta.
Climatul bursier extern a fost relativ stabil sau usor negativ in a doua parte a zilei, dar de data aceasta influenta nu s-a mai transmis si asupra bursei romanesti decat intr-o foarte mica masura.

Iulian Panait
Iulian Panaithttp://iulian-panait
Iulian Panait - analist KTD Invest
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă