20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăInvestigații România LiberăPiata scade, SIF-urile cresc

Piata scade, SIF-urile cresc

Sedinta bursiera de luni a evoluat in nota obisnuita. Am avut o deschidere in usoara crestere ca urmare a sentimentului pozitiv din pietele europene. Ordinele de cumparare au fost insa putine si de amploare redusa, astfel ca evolutiile ascendente au ramas destul de repede fara energie. Valoarea totala a tranzactiilor a fost de numai 6,9 milioane de euro, din care doar 5,1 milioane de euro pe segmentul principal de piata si restul de 1,8 milioane de euro pe Rasdaq. La finalul zilei indicii aratau o imagine mixta: BET-FI a inchis in crestere cu 0,63%, iar ceilalti au pierdut circa 1%. Indicele BET-XT, care are in componenta sa atat SIF-uri, cat si alte 20 de companii de la categoria I si a II-a, a reusit o evolutie ceva mai buna, scazand cu numai 0,47%.

O noutate fata de sedintele anterioare a fost aceea ca, de data aceasta, SIF3 Transilvania nu a mai fost cea mai tranzactionata. Pe primul loc in topul lichiditatii s-a aflat SIF5 Oltenia, cu un rulaj de 2,8 milioane de lei. De asemenea, de un interes ceva mai ridicat din partea investitorilor s-au bucurat companiile din sectorul chimic. Azomures Tg. Mures a inregistrat o apreciere de 13,25%, pana la nivelul de 0,855 lei pe actiune, iar Amonil Slobozia a urcat cu 5%, pana la nivelul de 0,0815 lei pe actiune. De asemenea, Rompetrol Rafinare Constanta a reusit un rulaj zilnic de 1,88 milioane lei, insa pretul actiunilor a scazut cu 0,38%, pana la cotatia de 0,0525 lei.

Pe segmentul Rasdaq valoarea cea mai mare de tranzactionare s-a inregistrat in cazul Remarul 16 Februarie (REFE), la foarte mare distanta de urmatorul situat in clasamentul lichiditatii. A fost vorba despre doua tranzactii pe piata deal facute la un pret cu 7,53% peste nivelul de referinta al zilei anterioare. sedinta de luni a fost pe toate pietele de actiuni din Europa una de asteptare. Investitorii si analistii urmaresc reactia burselor americane dupa anuntarea planului administratiei Bush de sprijinire a celor doi colosi ipotecari cu probleme de lichiditate: Freddie Mac si Fannie Mae.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă