25.5 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăInvestigații România LiberăPiata mobilei a ajuns la 900 milioane euro

Piata mobilei a ajuns la 900 milioane euro

» Industria mobilei a ramas una dintre putinele cu sold pozitiv al balantei comerciale.

» Unele firme au renuntat la contractele externe si s-au reorientat catre piata interna.

» Salariile au crescut, dar sunt inca mai mici de zece ori decat in Germania.

Industria mobilei este unul dintre sectoarele invingatoare din economia romaneasca, inscriindu-se intre putinele domenii de productie care aduc o contributie pozitiv la soldul balantei comerciale. Cu alte cuvinte, producatorii din domeniu au reusit sa exporte mai multa mobila decat s-a importat pe piata noastra, si aceasta in conditii destul de vitrege pentru mai toti exportatorii romani.
Cu toate greutatile inerente din ultimii ani – aprecierea monedei nationale, cresterea preturilor la materiale sau concurenta de pe piata internationala, care a crescut an de an, ponderea industriei de mobila in volumul total al exporturilor s-a mentinut constanta in intervalul 2000-2006, la circa 4,6%, ajungand la o valoare de 964,6 milioane de euro si un sold pozitiv al balantei comerciale de 672,7 milioane euro. Este o situatie foarte buna, in conditiile in care au aparut noi domenii de export foarte dinamice – cum ar fi IT-ul si industria componentelor pentru autovehicule – si au cazut altele care detineau suprematia, precum industria de textile.

Productivitatea s-a triplat

O alta evolutie pozitiva pe acest segment este faptul ca ponderea exporturilor de materie bruta (busteni) este in continua scadere – de la 5,4% in 2000 la 3,8% in 2006, iar cea de cherestea a ramas constanta. In schimb, productia de mobila a crescut de doua ori – de la 820 de milioane de euro in 2001 la 1,6 miliarde euro in 2006 – iar productivitatea s-a triplat, dupa cum a anuntat Aurica Sereny, director general adjunct in Ministerul Economiei si Finantelor. Insa, chiar daca aceasta ultima cifra poate parea impresionanta, e bine de stiut ca suntem inca departe de valorile europene. "Romania si-a propus sa atinga 50-55% din media productivitatii din Uniunea Europeana pana in 2013, dar speram sa o facem mai repede in cazul industriei de mobila", a aratat Aurel Rizea, presedintele Asociatiei Nationale a Producatorilor de Mobila – APMR. "Avem insa dificultati serioase: marja de profit de 7% a producatorilor nu a avut cum sa acopere deprecierea cu 8% a monedei europene, asa ca unii exportatori au lucrat in pierdere la contractele externe. Ne ajuta, in schimb, faptul ca piata interna a inceput sa mearga foarte bine pentru ca se construiesc tot mai multe locuinte si, astfel, multi producatori au renuntat la contractele de export."
Consumul intern de mobila s-a ridicat, anul trecut, la 900 de milioane de euro, fiind vorba despre o crestere de 30% intr-un interval de sase luni. Dar circa o treime din solicitari a fost acoperita de mobila din import – provenita in principal din Italia, Germania si Polonia –, import care creste foarte rapid, cu 30%.
Per ansamblu, Romania se situeaza in prezent pe locul 27 in lume ca volum de productie de mobila (dintre primii 60 de producatori luati in calcul), pe locul 22 intre exportatori si pe locul 32 la importatori. "Ultima cifra este buna, si ea, si ar fi si mai bine sa ramanem cam tot pe acolo", a mai adaugat Aurel Rizea.

Salariile s-au majorat cu 55%
Dar a mai aparut un neajuns: migrarea fortei de munca. Degeaba a fost acordata, prin contractul colectiv de munca, o crestere a salariului cu 55%, oamenii continua sa plece. si au si de ce: cu tot cu majorare, salariul mediu brut pe ramura, pentru muncitorii calificati, a ajuns la 220-250 de euro, in timp ce in Germania si Franta este de zece ori mai mare, in Italia – de sapte ori iar in Ungaria – de trei ori.
Intre timp firmele, pentru a putea tine piept competitiei, au facut eforturi mari, s-au retehnologizat si au pus un mai mare accent pe design. "Nu se mai lucreaza la scara industriala, astfel ca intreprinzatorii pot tine acum legatura direct cu creatorul modelelor, fapt ce are ca rezultat o mobila mai frumoasa, personalizata, in ton cu tendintele actuale."
Toate acestea se vor putea vedea saptamana viitoare, intre 5 si 9 septembrie, cu ochiul liber, la Targul International de Mobila de la Romexpo, la care vor participa 550 de firme, dintre care 75% sunt romanesti, iar restul reprezinta alte 16 tari. z
Preturi

» Scumpirea, infirmata de producatori
Asociatia Producatorilor de Mobila din Romania infirma faptul ca marfa s-ar scumpi incepand de luna viitoare. "Nu sunt motive speciale ca sa scumpim mobila, mai ales acum cand vanzarile produselor importate din Italia, Germania si Polonia cresc in medie cu 30%, adica mai rapid decat ale celor romanesti – a precizat Aurel Rizea, presedintele organizatiei. Este o greseala sa anunti o scumpire in bloc, de la o anumita data".

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă