18.2 C
București
duminică, 14 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăPiaţa imobiliară românească, DEPENDENTĂ de creditele bancare

Piaţa imobiliară românească, DEPENDENTĂ de creditele bancare

Piaţa imobiliară românească rămâne extrem de dependentă de creditele bancare ca urmare a slabei dezvoltări a pieţei de capital, spre deosebire de celelalte ţări din Europa, unde există tendinţa de creştere a ponderii finanţărilor în acest domeniu din surse non-bancare, potrivit unei analize a DTZ, citate de Mediafax.

“Deşi în Europa există tendinţa de a creşte ponderea finanţărilor în real estate din surse non-bancare, cum ar fi de exemplu emisiunea de acţiuni sau obligaţiuni corporative, România este încă extrem de dependentă de creditele bancare din cauza unei slabe dezvoltări a pieţei de capital. Din acest motiv, fondurile de investiţii ce deţin proprietăţi în România şi care în general apelează la atragerea de resurse de pe piaţa de capital, din păcate fac acest lucru pe alte burse şi nu la Bucureşti (vezi NEPI, Immofinanz etc.)”, a declarat într-un comunicat Marius Grigorică, senior business analyst DTZ Echinox.

Astfel, deficitul net de finanţare în Europa s-a diminuat în ultimele 6 luni cu 42%, de la 86 miliarde de dolari la 50 miliarde de dolari, ca urmare a reducerii gradului de îndatorare şi a finanţărilor din surse non-bancare.

Comparativ cu anul trecut se remarcă o reducere a gradului de îndatorare pe majoritatea pieţelor importante din Europa, situaţie care contribuie la relaxarea creditelor de refinanţare.

Dacă pe termen scurt disponibilităţile de creditare sunt limitate întrucât atragerile de capital ale fondurilor se realizează mai lent, pe termen mediu autorii studiului anticipează o evoluţie semnificativă şi o creştere constantă a cotei de piaţă a surselor de finanţare non-bancare.

“Estimăm că fondurile de investiţii şi asiguratorii vor furniza în piaţă 181 miliarde de dolari, valoare care va fi disponibilă pentru noi creditări în întreaga Europă, în perioada 2013-2015. Acest fapt va determina o creştere a ponderii lor în totalul datoriilor restante în Europa de la 2 la 7. Preconizăm că Marea Britanie va fi lider, cu o creştere a cotei de piaţă a sectorului non-bancar de la 7% în prezent, la 15%”, se menţionează în comunicat.

Cele mai citite

Hanami – sărbătoarea primăverii, în Grădina Japoneză din Herăstrău

A cincea ediţie a Festivalului Hanami - sărbătoarea primăverii are loc, astăzi, în Grădina Japoneză din Parcul Regele Mihai I (Herăstrău) din Capitală."Vă aşteptăm...

Șefa Federației Române de Gimnastică Ritmică, despre avansurile primite: “La început mă deranja”

Irina Deleanu, în vârstă de 48 de ani și șefa Federației Române de Gimnastică Ritmică, impresionează cu o siluetă de invidiat, rezultat al unei...

Momente de groază în Turcia. Un mort și 10 răniți, după ce o telecabină s-a prăbușit

O persoană a murit și alte 10 au fost rănite în provincia Antalya din sudul Turciei, după ce o cabină de telecabină s-a lovit...
Ultima oră
Pe aceeași temă