6.2 C
București
miercuri, 1 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăPiata de leasing ramane saraca in reglementari

Piata de leasing ramane saraca in reglementari

In ciuda completarii si in 2006, prin Normele BNR, a cadrului legislativ ce reglementeaza activitatile societatilor de leasing, se pare ca subiectul ramane deschis si ca nu s-a spus tot in aceasta materie. Astfel, Parlamentul a ramas codas in se a pronunta asupra unor prevederi mai vechi in domeniu, cum este cazul Ordonantei 51/1997, care a fost adoptata de Senat si care este acum in lucru la Camera Deputatilor.

Despre aceasta ordonanta, in Comisia pentru politica economica a Camerei Deputatilor s-a sustinut ca vine sa elimine confuziile dintre leasingul financiar si cel operational, sa incurajeze investitiile in echipamente si utilaje si sa duca la o mai mare apropiere a legislatiei de practica internationala.
A fost invocata chiar si cea de-a doua directiva de coordonare bancara de la Basel, potrivit careia operatiunile de leasing constituie una dintre principalele activitati financiare, fapt ce confera dreptul bancilor centrale din unele tari membre ale UE sa monitorizeze activitatea de leasing, sa emita norme de functionare si de indrumare a acestor societati. In plus, ordonanta ar defini mai exact elementele contractului de leasing. Astfel, utilizatorul a primit si intelesul de locator, el putand fi beneficiar al leasingului atat pentru bunurile mobile, imobile, cat si pentru cele necorporale, care fac obiectul contractului.

O ordonanta pentru recapitalizare

Directorul general Ion Busuioc, reprezentantul Ministerului de Finante la discutiile din comisia parlamentara, a atras atentia ca, in momentul de fata, pe piata autohtona de leasing exista societati care risca sa ajunga in incapacitate de a face plati, aflandu-se in prag de faliment. In opinia lui Ion Busuioc, ordonanta permite societatilor de leasing din Romania sa se recapitalizeze, pentru a face fata concurentei din UE, si sa elimine confuziile intre cele doua tipuri de leasing – financiar si operational -, dar si sa-si majoreze capitalului social minim detinut. Luand in considerare si tendintele existente pe plan european, aceste modificari aduse de lege ar putea duce la consolidarea pietei de leasing, a fost de parere Ion Busuioc.

Un potential de 5 miliarde euro

Societatile de leasing din Romania, in functie de structura de organizare, pot fi societati afiliate unor banci, societati dependente de producatori si distribuitori de produse si societati independente. In ultimii ani, piata de leasing din Romania a inregistrat o crestere semnificativa, de la 202,9 milioane euro in 1999 la 1,4 miliarde euro in 2003 si circa 1,8 miliarde de euro in 2004. Avand in vedere tendinta de dezvoltare si potentialul pietei, de circa 4-5 miliarde de euro, ordonanta poate modifica si completa prevederile existente, care au devenit insuficiente.

Cele mai citite

Samsung Galaxy A56. Specificațiile și prețul modelului, dezvăluite

Specificațiile și prețul modelului Samsung Galaxy A56 au fost dezvăluite. După ce Samsung a lansat modelul Galaxy A55 în martie, se pare că urmașul...

Putin ordonă guvernului rus și unei bănci de top să dezvolte cooperarea cu China în domeniul AI

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a ordonat guvernului rus și celui mai mare bancă din țară, Sberbank, să dezvolte o cooperare strânsă cu China în...

Bruxelles a fost cuprins de haos în noaptea de Revelion – VIDEO

Bruxelles a fost cuprins de haos în noaptea de Revelion. Petrecăreții au incendiat zeci de mașini și au aruncat cocktailuri Molotov asupra serviciilor de...
Ultima oră
Pe aceeași temă