2.6 C
București
vineri, 3 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăPiata carnii de pasare s-a triplat in sapte ani

Piata carnii de pasare s-a triplat in sapte ani

» Consumul de carne de pasare a crescut de 3,5 ori in ultimii sapte ani, dar se plaseaza la jumatatea mediei europene.

» Producatorii sacrifica gainile ouatoare deoarece ouale se vand la preturi care nu acopera cheltuielile.

Romanii si-au triplat consumul de carne de pasare in ultimii sapte ani, insa cantitatea consumata ramane la jumatatea mediei europene. In Romania se consuma in prezent aproximativ 21 de kilograme de carne de pui pe cap de locuitor, in timp ce in tarile din vestul Europei si in SUA consumul este de peste 40 de kilograme.

Vicepresedintele Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania, Ioan Popa, sustine ca evolutia cea mai spectaculoasa s-a inregistrat in perioada 2000-2004, dupa care consumul s-a mai temperat si pe fondul crizei provocate de gripa aviara.
Cererea sporita a sustinut investitiile in ferme si in industria de procesare, spune Popa, care este si actionar majoritar la Transavia SA Oiejdea si la Avicola SA Brasov. La Avicola Brasov, societate listata pe piata Rasdaq, se deruleaza in 2008 un program de investitii cifrat la 10,5 milioane de euro.
,,In lume, cererea de carne de pui a crescut in ultimii ani si datorita aparitiei unor noi consumatori in piete precum cele din Asia. In Romania, consumul de carne de pui a crescut de la 6 kilograme pe cap de locuitor in 2000 la putin peste 21 de kilograme pe cap de locuitor in 2007", a spus Ioan Popa.
O alta tendinta "ciudata" inregistrata pe piata din Romania se refera la evolutia pretului la oua, care, spun producatorii, nu mai tine cont de cheltuieli. Popa sustine ca in cea mai mare parte a anului ouale sunt vandute la un pret mai mic decat cel de productie. "Am ajuns sa vindem oua la 0,15 lei cu tot cu TVA, in conditiile in care pretul de productie este de 0,2 lei. Asta ne face sa sistam productia de oua pentru consum si sa ne concentram numai pe cea pentru reproductie. De saptamana viitoare nu mai avem nici o gaina de oua. Ouale din stoc le vindem asa cum se vand", spune Popa.

Producatorii de carne de pasare sunt afectati atat de majorarea costurilor utilitatilor, cat si de scumpirea furajelor.
"Un alt paradox se intampla la carnea de pasare. Cand sunt costurile mai mari, pretul sta pe loc sau scade. Din septembrie 2007 pana acum a fost o crestere intre 5 si 10%, desi ar fi trebuit sa fie mai mare pentru ca toate costurile din procesul de productie aproape ca s-au dublat. De exemplu, la porumb pretul a urcat de la 0,32 la 0,80 lei pe kilogram. Evolutia pretului la carnea de pui este in prezent dificil de previzionat, dar cresterile nu vor fi mari", a afirmat managerul Transavia.
Producatorii spera ca investitiile in fermele de pasari sa le deschida usa spre export. Studiile de piata indica faptul ca in UE sortimentele de pulpe sunt cele mai cumparate de consumatori.

» 17 milioane euro
La sfarsitul saptamanii trecute, compania Transavia a inaugurat o investitie in valoare de 17 milioane de euro intr-o unitate de preparare a carnii de pasare. Transavia a avut anul trecut o cifra de afaceri de 50 de milioane de euro, iar pentru 2008 estimeaza 100 de milioane de euro.

Cele mai citite

Marcel Ciolacu: Spațiul Schengen va aduce economiei noastre impulsul masiv de care are nevoie

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a subliniat, într-o postare pe Facebook, beneficiile semnificative pe care aderarea completă a României la spațiul Schengen le va aduce economiei...

AUR organizează un protest în Piaţa Universităţii în data de 12 ianuarie

Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) anunţă că va organiza un protest în Piaţa Universităţii în data de 12 ianuarie. "Duminică, 12 ianuarie, la ora 14:00,...

Tanczos Barna are nevoie de o situație finală și clară a deficitului pentru a putea face bugetul pentru 2025

Bugetul pentru 2025 ar putea fi votat la finalul acestei luni. Inițial, discuția a fost pentru prima parte, însă lucrurile s-au schimbat după ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă