11.5 C
București
marți, 19 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăPiaţa auto s-a întors cu un deceniu în urmă

Piaţa auto s-a întors cu un deceniu în urmă

Abia la sfârşitul anului, piaţa auto şi-ar putea încetini declinul condiţia fiind ca autorităţile să menţină actualul cadru legislativ, spun reprezentanţii APIA

În iulie, s-au vândut puţin peste 9.000 de autoturisme, per ansamblu, piaţa auto din România constinuând scăderea din perioadele anterioare. Comparat cu luna iunie, în iulie s-au vândut  cu 11% mai puţine vehicule, scăderea în cazul autoturismelor fiind de 13%.

Al patrulea an de declin

Pentru perioada primelor şapte luni, vânzările de vehicule au scăzut cu 10,5% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, la 61.080 unităţi, iar livrările de autoturisme au înregistrat un declin de 15%, la 52.249 unităţi, potrivit datelor Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA).

„Principalele cauze pe care le vedem ca fiind responsabile de această situaţie sunt funcţionarea greoaie a programului de stimulare a înnoirii parcului auto, menţinerea nedeductibilităţii TVA la achiziţia autoturismelor de către persoanele juridice, precum şi accesul dificil la resurse de finanţare pentru achiziţia de autovehicule pentru marea majoritate a populaţiei”, au precizat reprezentanţii APIA.

Dacă tendinţa de scădere înregistrată în prima parte a anului se va menţine, 2011 ar putea fi al patrulea an consecutiv de declin al pieţei auto şi o întoarcere în timp cu zece ani, în ceea ce priveşte vânzările. De menţionat că anul trecut, ca urmare a efectelor crizei economice, piaţa auto a ajuns la nivelul din perioada 2002-2003. În 2010, potrivit datelor APIA, vânzările de autovehicule s-au situat la jumătate comparat cu 2008. 

Producţia de vehicule a înregistrat o scădere totală de 8,4%, la 201.271 unităţi, pe segmentul autoturisme declinul fiind de 9,2% (185.580 unităţi). Vehiculele comerciale au înregistrat însă o creştere de 3,3%, volumul total fiind de 15.184 unităţi.

Exporturile pierd teren

De asemenea, exportul de vehicule a consemnat o scădere de 7,7%, la un volum total de 179.465 unităţi. Livrările la exterior de vehicule comerciale au urcat cu peste 5%, la 14.165 unităţi, iar cele de autoturisme s-au diminuat cu 8,7%, la 165.300 unităţi.

Vicepreşedintele Dacia, Constantin Stroe apreciază că deşi numărul autoturismelor exportate a scăzut, există încă suficiente comenzi pentru tot anul, iar valoarea pe unitate livrată este mai mare fiind vorba de o cerere mare pentru modelul Duster.

„La export este într-adevăr o scădere numărului autoturismelor cu circa 3.000, însă comenzile continuă să vină. În plus, acum discutăm şi de o cerere mare pentru modelul Duster, care este la un preţ mai mare. Pe ansamblu, nu putem vorbi de scăeri semnificative pentru noi”, ne-a declarat Constantin Stroe.

În ceea ce priveşte importul de vehicule, datele APIA indică la şapte luni o scădere de 3,7%, la 44.302 unităţi.

Cele mai citite

În premieră, Ucraina lovește Rusia cu rachete cu rază lungă de acțiune

Kievul a declarat că a lovit un arsenal rusesc în apropierea orașului Karachev din regiunea Bryansk, la peste 110 km (70 mile) de Ucraina Ministerul...

Grupul FutureLife își extinde rețeaua din România prin achiziția clinicii Gynatal din Timișoara

Praga/Timișoara, 19 noiembrie 2024 – FutureLife, furnizor de top la nivel paneuropean de servicii de fertilizare in vitro (FIV) și genetică, care realizează anual...

Toni Greblă: Aproape 19.000 de secții de votare deschise în țară pentru alegerile prezidențiale, 950 în străinătate

Toni Greblă a precizat că aproape 19 milioane de buletine de vot au fost tipărite și livrate prefecturilor, urmând să fie distribuite către secțiile...
Ultima oră
Pe aceeași temă