19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăInvestigații România LiberăPiata asigurarilor scade, daunele cresc

Piata asigurarilor scade, daunele cresc

» Din 2010, soferii cu accidente vor plati cu pana la 200% mai mult pentru o polita RCA.

» Asiguratorii ar putea incheia anul in crestere cu 5-6%, gratie incasarilor din ultimul trimestru.

Companiile de asigurari de pe piata locala au incasat in primele noua luni din acest an prime brute de 6,7 miliarde lei, la acelasi nivel ca in perioada similara din 2008, insa daunele platite au crescut cu 38,6%, a declarat ieri Angela Toncescu, presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor. Totusi, stagnarea pietei in echivalent lei a fost posibila doar prin indexarea in euro a celor mai multe polite de asigurare.

In realitate, mai exact in echivalent euro, piata asigurarilor a scazut cu 11%, de la 1,8 miliarde euro la 1,6 miliarde euro, pe fondul deprecierii monedei nationale, in vreme ce volumul daunelor a avansat cu 23,4%, la 1,06 miliarde euro. In structura, segmentul asigurarilor generale a inregistrat o crestere usoara, cu 2,5%, pana la 5,5 miliarde lei, in timp ce segmentul asigurarilor de viata a scazut cu 9,6%, pana la 1,2 miliarde lei. Pe partea asigurarilor generale, segmentul RCA a inregistrat o crestere  cu 15%, pana la 1,6 miliarde lei. Desi a stagnat dupa primele noua luni, piata asigurarilor va incheia acest an cu o crestere de 5-6%, recuperarea urmand sa aiba loc in ultimul trimestru, spune Toncescu.

Daunele cresc ingrijorator
In ceea ce priveste indemnizatiile platite de asiguratori in primele noua luni, acestea au fost de 4,43 miliarde lei, cumulat pentru asigurari generale si de viata, avansul fata de intervalul similar din 2008 fiind de 38,6%. "Consideram ca evolutia indemnizatiilor platite reprezinta o dovada mai mult decat suficienta ca societatile de asigurare au avut si au capacitatea de a-si onora obligatiile contractuale", a afirmat Toncescu. Pentru asigurari generale, societatile au platit indemnizatii in suma de 3,92 miliarde lei, cu 36,7% mai mult decat in 2008, iar pentru asigurarile de viata indemnizatiile platite au urcat cu 55%, la 512 milioane lei. Cum comisionul pentru agenti sau brokeri de asigurare se situeaza la 25-30% din prima bruta – 1,67-2 miliarde lei in primele noua luni –, rezulta ca societatile de asigurare au avut la dispozitie circa 300-600 milioane lei din care sa-si acopere toate celelalte costuri de functionare si, daca se poate, sa le ramana si ceva profit.

Sistemul bonus/malus, din 2010
Asiguratorii vor aplica in premiera din 2010 sistemul bonus/malus pentru politele de raspundere civila auto (RCA), iar un sofer care nu a avut nici un accident poate primi un bonus de 10% in primul an, reducerea urmand sa ajunga pana la 50% din pretul politei in sapte ani, daca nu a inregistrat nici un eveniment. "In cazul in care un sofer a inregistrat un eveniment, tariful RCA creste cu 45% in primul an si se poate majora pana 200% in cazul celor ce produc mai multe evenimente", a explicat presedintele CSA. "Acest sistem este in avantajul celor multi, in conditiile in care 90% din cei care incheie asigurare RCA nu produc nici un eveniment, potrivit estimarilor." Totodata, din 2010, politele  RCA vor fi emise numai in sistem electronic, a precizat Toncescu.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă