» Peste 2,5 milioane de angajati cu varste de pana la 35 de ani trebuie sa-si aleaga obligatoriu fondul de pensii.
» Cutremure precum Bancorex, Bancoop, Banca Agricola, Caritas si FNI nu se mai pot intampla.
» Fondurile private de pensii din Romania pot ajunge in circa 20 de ani la o capitalizare de 20 miliarde de euro.
Campania de aderare la un fond de pensii administrat privat obligatoriu (Pilonul II) a inceput ieri si va dura 4 luni, pana pe 17 ianuarie 2008. In acest interval, circa 2,5 milioane de angajati cu varste sub 35 de ani vor fi obligati sa-si aleaga unul dintre fondurile autorizate. Cei care nu-si vor exprima optiunea vor fi distribuiti aleatoriu de Comisia pentru Supravegherea Sistemului de Pensii Private (CSSPP). Alte circa 1,5 milioane de salariati cu varste intre 36 si 45 de ani pot adera si ei, optional, la un fond privat. Primele raportari oficiale despre numarul persoanelor care au aderat la fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) vor fi date publicitatii in primele zile ale lunii octombrie, a declarat Mircea Oancea, presedintele CSSPP. In primul an, 2% din contributia totala de 9,5% pentru asigurarile sociale pe care o plateste fiecare angajat va ajunge in administrare privata. Aceasta cota va creste cu cate o jumatate de punct procentual anual, pana la atingerea valorii de 6% aplicata venitului lunar brut, intr-un interval de opt ani. Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a aratat ieri ca fondurile private de pensii din Romania vor ajunge, la data primelor plati, adica peste circa 20 de ani, la o capitalizare de cel putin 20 de miliarde de euro.
Asigurari linistitoare
Presedintele Traian Basescu a catalogat lansarea sistemului privat de pensii ca fiind "prima actiune in care statul paternalist primeste o lovitura grea". Basescu a admis ca sistemul privat de pensii ar fi trebuit introdus mai demult, dar el a intarziat din cauza scandalurilor si a falimentelor rasunatoare ale unor banci sau fonduri mutuale. "Ar fi fost foarte dificil sa discutam de pensii private dupa ce piata romaneasca a fost zguduita de Bancorex, Bancoop, Banca Agricola, Caritas si FNI", a spus Basescu, citat de Mediafax. seful statului a adaugat ca "acum, povestile vechi enuntate nu se mai pot intampla". Basescu a invocat necesitatea ca statul sa creeze conditii pozitive pentru companiile care gestioneaza pensii private, precum si importanta gestiunii transparente a banilor contribuabililor. El a aratat ca este esential ca pe viitor sa fie marita contributia pentru fondurile private de pensii, cota actuala de 2% fiind una dintre cele mai reduse din Europa.
Achitate cu prioritate
Contributiile la fondurile private de pensii vor fi achitate de angajatori inaintea celorlalte sume datorate bugetelor asigurarilor sociale, a declarat ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, in cadrul unei dezbateri. "Indiferent de comportamentul fiscal al angajatorului, contribuabilul va fi acoperit, iar sumele pentru pensia privata vor fi platite", a spus Vosganian. El a apreciat ca trecerea la pensile private semnifica atat incheierea perioadei de tranzitie a economiei romanesti, cat si trecerea de la populism la garantarea de catre stat a libertatii individului. "Statul se transforma din actor, din manager, din ofertant in garant. Reforma nu inseamna reducerea statului, ci diminuarea statului ca actor al pietei si intarirea statului ca garant", a precizat ministrul, citat de Mediafax. Vosganian a marturisit ca se asteapta ca o mare parte a romanilor care lucreaza in strainatate sa redevina contribuabili ai sistemului de pensii din Romania si a apreciat ca randamentele fondurilor private de pensii vor varia intre 7 si 9% pe an. Ministrul a mai spus ca, incepand cu 1 ianuarie 2008, contributiile sociale platite de angajatii cu venituri mari nu vor mai fi limitate, pragul privind pensia cuvenita acestora fiind astfel eliminat. Modificarile legislative sunt incluse in proiectul de modificare a Codului Fiscal.