25.5 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăInvestigații România LiberăPe piata au mai ramas 7% din vechile bancnote

Pe piata au mai ramas 7% din vechile bancnote

Banca Nationala a Romaniei a retras din circulatie, pana in prezent, aproximativ 93% din bancnotele vechi si circa 70% din cantitatea de monede de 5.000 lei vechi existenta la momentul denominarii, au anuntat ieri reprezentantii bancii centrale. „In cazul monedelor de 1 leu, 100 lei, 500 lei si 1000 lei, cantitatile mai mari aflate, teoretic, inca in circulatie indica, in fapt, numarul mare de monede stocat la populatie, distrus sau pierdut de-a lungul indelungatei perioade scurse de la data punerii in circulatie. Ca atare, acestea nu vor mai putea fi inlocuite de catre BNR, au mai spus sursele citate”.
Populatia a pastrat cu preponderenta bancnotele de valoare mare, gradul de retragere fiind de 85% la cupiurile de 500.000 lei vechi si 65% la cele de un milion lei vechi. La aceste valori, banca centrala a inceput retragerea masiva abia in luna octombrie a acestui an, intrucat cupiurile nu aveau ciclul de viata terminat. In acelasi timp, BNR a pus in circulatie 512 milioane de monede noi, cu o greutate de aproape 2.000 de tone si 747 milioane de bancnote. De la 1 decembrie, firmele si institutiile nu mai repun in circulatie bancnotele si monedele emise anterior denominarii leului, care vor fi depuse la banci si vor fi retrase din circulatie la sfarsitul acestui an. Vechile bancnote si monede vor mai fi acceptate la plata in luna decembrie. Nici unitatile institutiilor de credit nu vor mai repune in circulatie vechile insemne monetare, acestea avand obligatia sa le depuna la sucursalele BNR.
Incepand cu 1 ianuarie 2007, vechile insemne monetare nu vor mai putea fi utilizate ca mijloace legale de plata. Pana la sfarsitul lunii ianuarie a anului viitor, vechile monede si bancnote vor putea fi preschimbate, fara taxe si comisioane, la BNR – sucursalele Bucuresti, Iasi, Cluj si Timis, precum si la unitatile institutiilor de credit si Trezoreriei Statului. De la 1 februarie 2007, bancnotele imprimate pe suport de polimer si monedele din vechea emisiune monetara vor putea fi preschimbate, fara taxe si comisioane, pe perioada nelimitata, numai la BNR – sucursalele Bucuresti, Iasi, Cluj si Timis, prin prezentarea la ghiseu sau remitere prin posta.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă