16 C
București
luni, 30 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăPe ce a cheltuit Guvernul banii în prima sa lună de mandat?

Pe ce a cheltuit Guvernul banii în prima sa lună de mandat?

Execuţia bugetului general consolidat s-a încheiat după primele cinci luni cu un deficit de 7,2 miliarde de lei, respectiv 1,19% din PIB, faţă de un deficit de 1,28% din PIB în perioada similară din 2011 şi de 0,83% din PIB după primele patru luni ale acestui an. Comparativ cu primele cinci luni din 2011, deficitul este mai scăzut cu 200 milioane de lei. Este vorba doar aparent de o ameliorare, deoarece Guvernul s-a angajat prin acordul cu FMI să reducă deficitul bugetar în acest an la 2,2% din PIB, de la 4,3% din PIB în 2011, iar acest angajament ar fi presupus atingerea unor indicatori mult mai buni după primele cinci luni. Manuela Hăncilă, econo­mist-şef al Volksbank, spune că in luna mai (prima lună a noii echipe guvernamentale) s-a înregistrat o dinamică accentuată în special a cheltuielilor cu bunurile şi serviciile, cheltuielilor de capital şi a transferurilor către administraţia publică locală.

Astfel cele cu bunurile şi serviciile au crescut in primele cinci luni cu 11,7%, după ce avuseseră o majorare de doar 7,7%, cele de capital s-au majorat cu 33% (31,4% în primele patru luni), iar transferurile între unităţi ale administraţiei publice cu 87% (după o creştere de 50% în primele patru luni).

Manuela Hăncilă explică faptul că, în contextul în care mulţi angajaţi ai statului au părăsit sistemul, a avut loc o tendinţă de „externalizare păguboasă” a serviciilor către firme private, aceasta fiind explicaţia creşterii cheltuielilor cu bunurile şi serviciile. Inexplicabilă pentru ea este şi majorarea celor de capital, multe investiţii publice (cuprinse la acest capitol) nefiind din categoria celor cu rentabilitate mare.

Problema este însă că rata de creştere a veniturilor a fost mai mică, ceea ce pune în pericol ţinta de deficit bugetar. Pericolele sunt creşterea reală a PIB pentru acest an de 1%, faţă de 1,2% indicator la care a fost calculat iniţial bugetul, toamna electorală ce ne aşteaptă şi faptul că, de regulă, în a doua parte a anului explodează cheltuielile bugetare. Veniturile bugetului general consolidat au totalizat 77,5 miliarde lei la finele lunii mai, înregistrând o creştere de 9,6%. Ca pondere în PIB, veniturile au avansat faţă de mai 2011 de la 12,2% la 12,8%.

Economistul-şef al Volkbank nu crede că România va fi în stare să se încadreze în ţinta de deficit bugetar de 2,2% din PIB stabilită cu FMI.

Depăşirea unor capitole de cheltuieli cu procentaje exprimate în două cifre este o dovadă pentru economistul-şef că nu s-au realizat progrese în gestiunea banilor publici.

Doru Cireasa
Doru Cireasa
Doru Cireasa
Cele mai citite

Aproximativ 28.000 de locuințe nu sunt alimentate cu energie electrică

Aproape 28.000 de locuințe nu erau alimentate cu energie electrică luni dimineaţa, în urma incidentelor apărute în timpul nopţii pe reţelele de medie şi...

Gest măreț din partea lui David Popovici: Donează echipamentul de la JO pentru o cauză nobilă

Campionul olimpic la înot David Popovici a decis să doneze echipamentul său de premiere de la Jocurile Olimpice din 2024 de la Paris pentru...

RAReș îți răspunde rapid: Chatbotul Registrului Auto Român, ghidul tău digital pentru informații auto

Inovația de la Registrul Auto Român face legătura între șoferi și informații tehnice despre mașinile lor Registrul Auto Român anunţă că a lansat Chatbotul RAReş,...
Ultima oră
Pe aceeași temă