37.1 C
București
vineri, 12 iulie 2024
AcasăInvestigații România LiberăPatru banci au inceput evaluarea CEC pentru privatizare

Patru banci au inceput evaluarea CEC pentru privatizare

Cele doua banci din lista de ofertanti pentru privatizarea CEC cu prezenta solida pe piata roma-neasca, Societe Generale si Raiffeisen Bank, vor intra luni in camera de date a bancii pentru a incepe evaluarea, alaturi de OTP Bank si banca Monte dei Paschi di Siena.
Comisia de privatizare a Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC) a primit la 31 august scrisori de interes de la noua banci: Banca Monte dei Paschi di Siena S.p.A.; EFG Eurobank; National Bank of Greece; OTP Bank, Raiffeisen Zentralbank Oesterreich Aktiengesellschaft in consortiu cu Raiffeisen International Bank – Holding AG; Societe Generale; Dexia; Erste Bank si Rabobank, ultima anuntandu-si retragerea din cursa. Toate celelalte opt banci ramase in cursa au fost acceptate pentru etapa urmatoare.
Incepand de luni, bancile vor studia situatiile financiare ale CEC, distribuite in patru camere de date. Accesul se va face in doua runde, timp de doua saptamani fiecare. Potrivit unor surse apropiate procesului de privatizare, ordinea de intrare in camera de date a fost stabilita in functie de succesiunea in care s-au primit scrisorile de interes. Astfel, in prima runda sunt inscrise Societe Generale, consortiul Raiffeisen Bank, banca italiana Banca Monte dei Paschi di Siena si OTP Bank.
Situatiile financiare cuprinse in camera de date sunt prezentate in 200-300 de bibliorafturi, dintre care numai 200 au fost multiplicate pentru toate cele patru locatii, restul fiind disponibile la cerere. Fiecare camera de date este supravegheata de doi reprezentanti ai CEC, iar in banca a fost constituit si un centru de coordonare format din experti ai consultantului JP Morgan si ai CEC. Potrivit surselor citate, cele mai multe situatii financiare prezinta datele inregistrate la 30 iunie 2005. Dupa depunerea ofertelor preliminare neangajate, anticipata pentru sfarsitul lui octombrie (28.10 data estimativa), bancile vor putea evalua inca o saptamana situatiile financiare ale CEC.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă