25.1 C
București
vineri, 27 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăPatronii: încă n-am văzut ce-i mai rău

Patronii: încă n-am văzut ce-i mai rău

Creşterea TVA, scăderea salariilor, dar şi lipsa unor măsuri active şi concrete din partea Guvernului care să aibă ca efect creşterea economică, suprapuse pe actuala criză, nu prevestesc un final de an bun pentru majoritatea afacerilor. Din contră, patronii şi reprezentanţii asociaţiilor de profil consultaţi de ziarul România liberă consideră că situaţia economică se va înrăutăţi, tendinţă care se va menţine cel puţin şi în prima jumătate a anului viitor.
Efectul negativ al majorării TVA va fi vizibil spe sfârşitul semestrului trei, iar eventuala desfiinţare a impozitului minim îşi va produce probabil efectele de anul viitor, consideră Maria Grapini, manager al unei importante companii de textile şi pre¬şedinta Asociaţiei Comitet Sectorial al Ramurii Textile, Confecţii, Pielărie.

Încă 6-8 luni de criză

„Nu există nici un indiciu care să ne determine să credem măcar că vom avea parte de o cât de mică creştere economică la sfârşitul ultimului semestru al anului. De asemenea, scăderea vânzărilor este evidentă numai dacă luăm în calcul creşterea de TVA şi reducerea veniturilor populaţiei. Şi la bunurile de primă necesitate, la utilităţi, medicamente şi produse alimentare de bază vor fi scăderi pentru că există o spirală care interconectează toate domeniile. Va fi o problemă de exemplu dacă oamenii, din lipsă de bani, vor avea o proastă alimentaţie, se vor îmbolnăvi, dar nu vor avea bani să cumpere medicamente etc. Nu avem, din păcate, din partea guvernanţilor măsuri concrete care să conducă la o redresare, la o creştere economică, iar investitorii nu se înghesuie deloc să mai vină la noi”, ne-a declarat Maria Grapini.

Pentru încă 6-8 luni nu va exista o revenire pe creştere a economiei, iar dacă există o creştere a exporturilor, aceasta trebuie raportată la scăderea consumului intern, apreciază Florin Pogonora, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri (AOAR).
„La vânzări, nu văd cum ar putea să fie bine pentru lunile următoare. Dacă la exporturi putem afirma că merge mai bine, sunt creşteri, trebuie să raportăm în ce măsură acest motor al exporturilor acoperă handicapul neplăcut al scăderii consumului intern. În toate sectoarele sunt probleme şi nu trebuie să neglijăm agricultura, unde sunt semne că nu va mai fi ca în anii precedenţi, adică ar putea fi o scădere. Nu sunt semne de revenire pe creştere pentru încă 6-8 luni, cel puţin”, a conchis preşedintele AOAR.

În construcţii lipsesc investiţiile publice

Creşterile de preţuri în construcţii, previzonate să ajungă la 7-7,5% la care se adaugă scăderile de comenzi venite dinspre mediul privat, nu sunt motive de bucurie nici pentru constructori. Antreprenorii susţin că spre sfârşitul anului numărul firmelor care nu vor putea evita falimentul va creşte în raport cu anul trecut. Preşedintele ARACO, Laurenţiu Plosceanu, crede că situaţia este mult mai complicată decât anul trecut, mai ales că lipsesc de luni de zile măsuri care să implice investiţii publice.

„Nu vor exista creşteri pentru că nu există resurse din care să ne revenim. Comenzile sunt sub realizările de anul trceut. Ne referim la cele de la stat, pentru că, dacă ne referim la privat, anul acesta a fost o scădere de 50% după ce în 2009 am avut tot o scădere de jumătate faţă de anul precedent. Nu ne gândim la cât va fi creştere, ci unde ne vom opri din cădere. Investiţiile publice practic lipsesc, dacă anul trecut se discuta de investiţii de 10 miliarde din care au rămas 6 miliarde, anul acesta cifrele sunt neglijabile, nu au fost obiective clare nici măcar pe infrastructură. Programul de reabilitare energetică este practic blocat, iar programul Prima Casă a condus la deblocarea tranzacţiilor imobiliare, nu a revigorat sectorul construcţii”, a precizat Laurenţiu Plosceanu.
Reprezentanţii patronatelor din transporturi vorbesc de un echilibru instabil în acest sector, cu tendinţa unor eventuale scăderi, nicidecum creşteri. Faptul că „unele firme supravieţuiesc în spaţiul comunitar pentru că legislaţia o permite, şi există comenzi, nu înseamnă că per ansamblu companiile au creşteri”, punctează secretarul general al Uniunii Naţionale a Transportatorilor.

Transportatorii abia supravieţuiesc

„Anul trecut a fost extrem de greu, companiile au încercat să-şi reducă cât mai mult pierderile si să supravieţuiască. Doar dintre firmele licenţiate, 15-16% au ieşit de pe piaţă. Acum trebuie să luăm în calcul creşterile destul de mari la combustibili, la TVA. Este cert că nu va fi o revenire prea curând. Este probabil ca numărul transportatorilor licenţiaţi să mai scadă”, susţine Radu Dinescu.
Anul 2008 a însemnat declinul pentru producătorii de vinuri, după ani buni de creştere a afacerilor. Investiţiile nu au lipsit, iar calitatea produselor au fost atuuri pentru exporturi în creştere. Din păcate, producătorii prevăd accentuarea declinului şi pentru perioada următoare. Măsurile economice anun¬ţate de guvernanţi nu au încurajat antreprenoriatul, din contră, afirmă Ovidiu Gheroghe, directorul general al Patronatului Naţional al Viei şi Vinului.

„Spre sfârşitul anului scăderea economiei va continua. La fel şi în 2011, dacă nu se iau urgent măsuri de încurajare a in¬vesti¬ţiilor. Anul trecut scăderile înregistrate de producătorii de vinuri au fost în jur de 10% comparativ cu anul precedent, iar dacă trebuie să spun cât vor fi în acest an, încă mă feresc să dau o cifră, nu va fi deloc îmbucurător. E clar că declinul va continua şi în 2011.
Creşterea TVA şi scăderea salariilor, a veniturilor populaţiei, reduce vânzările şi cresc preţul la raft. Sticla se va ţine greu pe raft. Guvernanţii trebuie să dea semnale vizibile pentru investitori şi antreprenori, nu să descurajeze investiţiile”, declară Ovidiu Gheorghe.

 

Cele mai citite

Europa League: FCSB victorie spectaculoasă cu FC RFS 4-1

FCSB a învins echipa letonă RFS cu scorul de 4-1 (2-1), joi seara, pe Arena Naţională din Bucureşti, în prima etapă din noul format...

Creștere record a creditelor de consum în România: Volumul finanțărilor noi a atins 5 miliarde lei în iulie

Românii au arătat un interes crescut pentru creditele de consum în 2024, atingând un volum record de 5 miliarde de lei în iulie, o...

Alertă RO-Alert emisă în nordul județului Tulcea din cauza unor drone detectate la granița cu Ucraina

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a transmis în noaptea de joi spre vineri un mesaj de avertizare RO-Alert pentru locuitorii din zona...
Ultima oră
Pe aceeași temă