UPDATE 17,35: Senatul României a aprobat, luni, OUG 9 / 2017, în calitate de primă Cameră sesizată, cu 64 de voturi pentru și 41 împotrivă, în forma elaborată de Guvern.
Votul decisiv va avea loc în Camera Deputaților.
Senatul României va lua în discuție, luni după-amiază, Ordonanța de Urgență 9 / 2017, care modifică anumite articole din Legea 500 / 2002 (Legea finanțelor publice).
OUG 9 suspendă aplicarea anumitor articole din Legea 500 până la data de 1 ianuarie 2018, ceea ce ar putea produce haos la nivelul instituțiilor care sunt desemnate drept ordonatori principali de credite.
OUG 9 / 2017 a fost aprobată de Guvernul Grindeanu în aceeași seară în care a fost votată și faimoasa OUG 13.
Prin aplicarea OUG 9, orice primărie sau instituţie poate semna contracte fără limite de sumă şi fără asumarea răspunderii penale. "Teoretic, potrivit legii în vigoare, se pot angaja cheltuieli fără nicio limitare şi fără răspundere",a precizat Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal, citat de revista Capital.
"După deja cunoscuta OUG 13, adoptată hoţeşte la ceas de noapte, ce a marcat atacul asupra statului de drept şi a justiţiei şi a scos 400.000 de oameni în stradă, în zilele următoare va trebui să revenim cu mai multă atenţie şi asupra OUG 9/2017, care a fost adoptată într-o manieră similară (fără dezbateri / transparență)", a subliniat, la rândul lui, Dragoș Pîslaru, fost ministru al Muncii în cabinetul Cioloș.
Ordonanța 9/2017, însoțită de raportul Comisiei de muncă, va fi dezbătută luni de plenul Senatului, în calitate de primă Cameră sesizată.
În urmă cu trei săptămâni, liderul interimar al PNL, Raluca Turcan, solicita majorității PSD-ALDE să dezbată în procedură de urgență și să respingă OUG 9/2017, pe motiv că prin acest act normativ "se elimină din Legea finanțelor publice limitele creditelor de angajament și interdicția de a schimba destinația banilor".