10.5 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăOpt bănci europene, din Grecia, Spania şi Austria nu au trecut testele...

Opt bănci europene, din Grecia, Spania şi Austria nu au trecut testele de stres. VEZI aici de câti bani au nevoie

Opt bănci europene, între care două din Grecia, cinci din Spania şi una din Austria, nu au promovat testele de stres la care au fost supuse de Autoritatea Bancară Europeană (EBA) şi au nevoie să îşi majoreze capitalul cu 2,5 miliarde de euro, relatează Reuters, citat de Mediafax.

Instituţiile de credit din Olanda, Marea Britanie, Franţa, Italia, Germania şi Portugalia au trecut testele, deşi mai multe bănci germane şi portugheze au reuşit la limită, potrivit agenţiei.

Rezultatele testelor de stres confirmă capitalizarea solidă a Erste Group, a anunţat banca austriacă într-un comunicat. Astfel, indicele calculat Core Tier 11 (raportat la riscul total) a fost estimat la 8,1%, în 2012, într-un scenariul pesimist, fiind cu mult peste pragul minim de 5% necesar promovării evaluării.

Testele de stres au fost aplicate unor 90 de bănci din 21 de ţări.

Detaliile legate de băncile care nu au trecut testele vor fi publicate mai târziu, potrivit EBA, instituţia precizând că toate băncile mari au promovat, în conformitate cu aşteptările.

Banca germană Helaba s-a retras joi din procesul de testare, în urma unei dispute referitoare la includerea capitalului hibrid în evaluare.

Analiştii au anticipat anterior că un număr de bănci elene, între care EFG Eurobank, Piraeus şi ATEbank, nu vor depăşi testele, având în vedere expunerea mare la datoriile suverane ale Greciei, potrivit CNBC.

Băncile spaniole Pastor şi Catalunya Caixa au anunţat că nu vor promova, dar că ar fi reuşit acest lucru dacă ar fi avut voie să includă provizioanele pentru pierderile anticipate din împrumuturi în capitalul de bază.

Anul trecut, testele au permis acest lucru.

Cele mai citite

Lion Capital și Bursa Română de Mărfuri inventează motive pentru a nu plăti dividende. Acționarii societăților controlate de Bogdan Drăgoi și Gabriel Purice, nemulțumiți

Numeroși acționari ai Lion Capital, fosta SIF Banat-Crișana, sunt nemulțumiți că societatea condusă de fostul ministru de finanțe Bogdan Drăgoi nu plătește dividende. O...

Emma Răducanu, în sferturile de finală ale turneului de la Stuttgart

Britanica Emma Răducanu s-a calificat în sferturile de finală ale turneului WTA 500 de la Stuttgart, după ce a învins-o în două seturi, cu...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...
Ultima oră
Pe aceeași temă