18 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăOMV a pus gand rau gazului romanesc!

OMV a pus gand rau gazului romanesc!

Hotarat lucru, OMV a pus gand rau Romaniei! Mai deunazi, doamnei de origine romana careia i s-a incredintat misiunea ingrata de a aplica politica OMV in filiala sa din Romania, numita Petrom, i-a revenit si sarcina, nu stim daca inconfortabila sau nu pentru domnia sa, de a prezenta concluziile staff-ului de la Viena in legatura cu afacerea Petrom, in urma episodului recent al intreruperii aprovizionarii Europei cu gaz rusesc prin Ucraina.
Doamna cu pricina, numita Mariana Gheorghe, si-a prezentat aprecierile sub palaria – atentie mare! – a cerintei intaririi independentei energetice a Romaniei! Hai ca-i tare! Iata de ce ar fi preocupata onor conducerea OMV: de independenta energetica a Romaniei! Mai sa fie!

Dar, hai sa vedem ce a spus de fapt dna Gheorghe.

 

Ca pentru intarirea independentei energetice a Romaniei statul roman ar trebui sa ia masuri pentru cresterea productiei de gaze si a capacitatii de depozitare. Probabil sa puna Romgaz, companie inca de stat, sa-si dezvolte fronturile de lucru pentru a scoate mai mult gaz. Ca, zice-se, Petrom ar fi gata sa procedeze asa! Pai, asta ar intari independenta energetica a Romaniei?! Pentru cat timp? Poate, in mod strict amagitor, pentru maximum cativa ani. si apoi?! Daca am inteles bine, inclusiv din aprecierile oficiale ale Petrom, rezervele exploatabile ale Romaniei se afla spre epuizare. A descoperit cumva OMV mari zacaminte de gaze in Romania si nu ne-a spus si noua sau, ma rog, macar statului roman, care totusi mai este si un actionar de fatada (sau o paiata), oricum fara putere de decizie, la Petrom?! Pai, logica OMV pare a fi "hai sa-i dam tare cu jaful, caci dupa noi potopul!".

 

Pentru situatia specifica a Romaniei, o componenta a independentei energetice (atat cat poate fi realist asigurata aceasta) nu ar fi, dimpotriva, conservarea pe cat posibil a resurselor, prin exploatarea judicioasa a acestora?! Tocmai pentru pastrarea pentru cat mai mult timp de aici inainte a unei capacitati de manevra la o adica, asa cum s-a dovedit atat de util in recentul episod de infruntare ruso-ucraineana.
Unde dorea dna Gheorghe sa ajunga? Iata ce ne spune domnia sa. Romania are nevoie de investitii in productia de energie, inclusiv in productia, stocarea (depozitarea) si distributia de gaze. Ce opreste aceste investitii sa vina din strainatate?! Dna Gheorghe o spune direct: pretul mai mic al desfacerii gazului din productia interna si cosul de calcul al livrarii acestora catre distribuitori.

 

Iata "nodul gordian"! OMV este deranjata ca productia interna de gaze este decontata la un pret mai mic decat cel al gazelor din import si ar dori ca acesta sa fie la acelasi nivel cu acela impus la import de furnizorii rusi. Cu alte cuvinte, Romania nu numai sa nu-si mai protejeze consumatorii, ci sa-i si jupoaie de tot, chiar daca pretul intern de livrare are conditii sa fie mai mic. Sa fie desfiintat cosul de calcul la gaze, care si asa este in defavoarea consumatorilor casnici!, ne cere dna Gheorghe. Cu alte cuvinte, sa-i punem cat mai rapid pe coji de nuca pe consumatori pentru ca sa faca OMV profituri cat mai fabuloase! Dna Gheorghe nu indrazneste sa vorbeasca despre consumatorii casnici, dar spune deschis ca anumite industrii, probabil cele unde mai sunt proprietari romani (precum cea de ingrasaminte chimice), trebuie sa fie inchise!

Dna Gheorghe nu ezita insa sa mearga pana la capat. In modul cel mai insidios posibil, dna Gheorghe deplange faptul ca, in timpul recentului conflict ruso-ucrainean, Romania nu si-a putut ajuta vecinii cu gaze pentru ca nu exista interconectari ale retelelor de gaze. Mai sa fie! Ia uite de ce nu dormea linistita dna Gheorghe! Acest lucru poate sa fie o preocupare pentru un oficial roman, asa cum s-a si exprimat presedintele Basescu. Dar, in problema cu pricina, dna Gheorghe ar fi trebuit mai degraba sa tina ciocu’ mic, pentru ca asta cu interconectarea are in glasul domniei sale o alta conotatie. Sa amintim doar de planurile de altfel oficializate ale OMV care, in Proiectul Nabucco, rezerva Romaniei nu numai un rol de beneficiar, ci si unul de furnizor. Nabucco ar insemna o conducta care nu doar ar intra in Romania (pe litoralul din est), dar ar si iesi din Romania (prin vest).

 

Deci gazul extras de OMV din Romania (adica pe drum) ar putea fi si dirijat spre Vest, nu ar trebui sa ramana a fi consumat doar in Romania, ca acum, "din lipsa de interconectari". Pai, pana acum tocmai lipsa interconectarilor ne-a salvat de imprejurarea ca, exact atunci cand ne-a fost mai greu, OMV sa nu ne trimita gazul aiurea (de ce nu inainte de toate chiar in Austria?!) si sa-l lase in Romania!
Oameni buni, actionari ai OMV, daca tot ati ecartat acum toate intentiile cu privire la gazul romanesc, de care ati ajuns sa dispuneti pe mai nimic, macar nu mai aveti si cinismul sa puneti o persoana de origine romana sa va instrumenteze aceste intentii, chiar daca aceasta persoana nu are vreo tresarire sa o faca!

Cele mai citite

Fosta închisoare de la Râmnicu Sărat devine Memorial dedicat victimelor comunismului. Proiectul fusese lansat acum 11 ani

În incinta fostei închisori de la Râmnicu Sărat vor fi construite, până în anul 2026, Memorialul „Închisoarea Tăcerii” și Centrul Educațional privind Comunismul în...

Fosta închisoare de la Râmnicu Sărat devine Memorial dedicat victimelor comunismului. Proiectul fusese lansat acum 11 ani

În incinta fostei închisori de la Râmnicu Sărat vor fi construite, până în anul 2026, Memorialul „Închisoarea Tăcerii” și Centrul Educațional privind Comunismul în...

Mesaje de Florii 2024 // Cele mai frumoase urări pe care le puteți face sărbătoriților

Mesaje de Florii 2024// Duminica Floriilor este celebrată cu o săptămână înainte de Paște, adică pe 28 aprilie, și este un prilej de sărbătoare...
Ultima oră
Pe aceeași temă