1.4 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România Liberă"Oamenii hotarati reusesc in cariera"

„Oamenii hotarati reusesc in cariera”

Camelia Buburuz, director de HR la Hotelul J.W. Marriott, spune ca determinarea este importanta la locul de munca.

Tinerii care vor sa reuseasca in viata profesionala trebuie sa se implice in proiecte inca din studentie, sa caute cat mai multe informatii despre jobul la care viseaza si sa aiba dorinta de a invata. Acestea sunt recomandarile Cameliei Buburuz, director de resurse umane la Hotelul J.W. Marriott din Bucuresti. Ea spune ca atitudinea pozitiva este cheia pentru a reusi in cariera.

» Criza financiara i-a determinat pe romani sa-si schimbe atitudinea fata de munca?
Romanul, in cele mai multe cazuri, spune "las’ ca merge si asa, e in regula, de ce sa facem eforturi in plus, ca doar nu e compania mea!". Aceasta atitudine se gaseste si se reflecta in tot ce este in jurul nostru, in toate domeniile. Fireste, atitudinea fata de munca difera de la persoana la persoana. Sunt oameni motivati doar financiar si sunt si oameni carora le place, pur si simplu, sa-si faca bine treaba, pentru ca asta ii multumeste.

A te descurca poate fi si un avantaj, si un dezavantaj

» Ce il caracterizeaza pe angajatul roman?
Este descurcaret, ceea ce poate fi si un avantaj, si un dezavantaj. Pe de o parte, pentru ca este creativ in ceea ce face. Daca iese ceva bun din creativitatea lui, acest aspect este pozitiv. Pe de alta parte, a te descurca inseamna si a gasi o cale pentru a te strecura.

» Unii angajati spun ca aceasta perioada de criza a cazut bine pentru sefii care nu vor sa mareasca salariile, fiindca acum au scuza perfecta: "Nu este perioada potrivita".
Nu putem spune ca s-a inventat o scuza, insa putem vorbi despre o compensare a situatiei de pe piata muncii care se inregistra inainte de aceasta criza. Atunci toata lumea vorbea despre cresteri accelerate ale salariilor, neacoperite economic si care, iata, afecteaza in cele din urma angajatorul.

» Nu se vor mai mari salariile?
Cu siguranta va urma o perioada destul de grea prin prisma maririi salariilor, pentru ca va fi un interval de asteptare. Este vorba, pe de o parte, intr-un fel, si de prudenta de a nu creste lefurile. In ziua de azi s-ar putea ca o companie sa nu se poata sustine financiar decat daca reduce din personal.

» Cat de mult va conta factorul financiar in atragerea candidatilor?
Cred ca vor conta politicile de retentie aplicate constant. Ele vor fi mult mai palpabile acum, pentru ca nu va mai exista acea batalie pe angajati folosind ca unealta competitiva doar salariul mult mai mare. Fireste, angajatorii nu vor "merge la piata" doar cu atuuri precum atmosfera din colectiv, posibilitatile de dezvoltare sau mediul de lucru. Salariul va ramane unealta prioritara in aducerea sau pastrarea personalului.

Planificarea, esentiala pentru tineri

» Ce ati sfatui un incepator sa faca pentru a obtine postul?
Sunt lucruri care nu se schimba niciodata. Daca te trezesti dimineata si spui "hai sa ma duc sa-mi gasesc si eu un loc de munca", asa, fara tinta, fara sa te gandesti ce vrei sa faci, in ce domeniu, cu siguranta exista sansa sa te indrepti doar catre un job, nu si catre succes.
Cred ca fiecare ar trebui sa se gandeasca la ce isi doreste si unde vrea sa ajunga, sa-si planifice drumul profesional. Trebuie sa stie unde sa caute informatia, sa intre in diverse asociatii, sa fie voluntar. Practic, sa se ajute singur. Sa nu astepte sa-l impinga cineva de la spate.

Voluntariatul, extrem de folositor

» Dumneavoastra cum ati facut pentru a reusi in cariera?
M-am orientat catre un domeniu in care stiam ca ma pricep la anumite lucruri. Am zis "hai sa ma folosesc de asta" si apoi sa mai invat ce urmeaza. In resurse umane m-am indreptat dupa ce am fost voluntar la o asociatie studenteasca, unde m-am ocupat de asa ceva. Acolo a fost primul meu job, de director de resurse umane.
Apoi am lucrat la Metro, ca debutant, si am invatat din mers. A trebuit sa fac fata. M-am adaptat mereu si nu am asteptat sa ma impinga cineva de la spate. si am cautat mereu provocari – a urmat Media Pro, dupa care J.W. Marriott. Am cautat, am insistat si am gasit jobul care mi s-a potrivit.

Cum trebuie tratati oamenii toxici

» Gasirea slujbei visate este doar o chestiune de vointa?
In general oamenii determinati, hotarati, oamenii care isi propun lucruri reusesc. Este foarte greu de crezut ca doar asteptand se va intampla ceva. Este o foarte mare diferenta intre a face prezenta la job si a munci, efectiv, la slujba. Exista o distinctie intre a te preface si a munci constient.

» Care este reteta succesului in cariera?
Nu exista o reteta. Totul consta in atitudine, in special in atitudinea cu care vii de acasa. Anumite lucruri se pot educa, se pot imbunatati, dar atitudinea nu. Trebuie sa vrei sa faci, sa simti ca este in regula sa faci un anumit lucru, ca iti va folosi in cariera, acum sau in viitor. Daca ai o atitudine pozitiva, se poate lucra cu tine, chiar daca nu esti foarte bine pregatit, pentru ca vei invata.

» Insa in multe echipe exista oameni toxici, care reusesc sa-i contamineze si pe ceilalti membri ai echipei. Ce e de facut cu astfel de angajati?
Cred ca aici intervine rolul sefului de departament pentru a crea o atmosfera contrara. Ar trebui ca el insusi sa creada ca lucrurile pot merge intr-o directie pozitiva, astfel incat el sa fie un exemplu pentru ceilalti. De asemenea, el trebuie sa vada de unde anume vine negativismul.

Comparatie
Tinerii scriu mai bine CV-urile fata de anii trecuti

Camelia Buburuz, director de resurse umane la Hotelul J.W. Marriott, spune ca, fata de anii trecuti, tinerii stiu sa scrie mai bine un CV. "Mai sunt insa si CV-uri cu pozele candidatilor intinsi pe canapea sau altele cu multe greseli de litere, insa in general prezentarile sunt in regula", spune specialista in resurse umane. Ea le recomanda tinerilor sa-si redacteze cu maxima atentie CV-urile, astfel incat acestea sa fie niste carti de vizita care sa-i reprezinte si sa-i vanda.

CARTE DE VIZITA

Camelia Buburuz, director de resurse umane Hotelul J.W. Marriott din Bucuresti

» A lucrat in resurse umane pe diverse posturi – HR consultant (la Metro), HR Manager (la Grupul Media Pro), recruitment specialist, personnel manager (la J.W. Marriott).
» Este absolventa a Academiei de Studii Economice, sectia Contabilitate si informatica de gestiune.
» A participat la numeroase traininguri de management in cadrul retelei interne J.W. Marriott.

Cele mai citite

Curtea Supremă din Illinois anulează condamnarea lui Jussie Smollett

Curtea Supremă din Illinois a anulat condamnarea actorului Jussie Smollett pentru înscenarea unei infracțiuni de ură, considerând că rejudecarea cazului a încălcat drepturile acestuia....

Germania, pregătită să devină centru logistic NATO pentru frontul de est: zeci de mii de militari și măsuri de apărare

Conform documentului „Operationsplan Deutschland”, de 1.000 de pagini, Germania ar urma să joace un rol esențial în strategia NATO, găzduind până la 800.000 de...

Robert Lewandowski, dezvăluire emoționantă despre Balonul de Aur ratat în 2020: „Nu am înțeles de ce”

Robert Lewandowski a recunoscut că a fost marcat de decizia organizatorilor de a nu acorda Balonul de Aur în 2020, un trofeu pe care...
Ultima oră
Pe aceeași temă