21 C
București
sâmbătă, 7 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăO iau dobanzile in jos? Pentru cat timp?

O iau dobanzile in jos? Pentru cat timp?

» Scaderea dobanzii de politica monetara cu 0,25% in spatiul euro lasa loc de o ieftinire proportionala a imprumuturilor in moneda unica europeana si in Romania, daca algoritmul de calcul al dobanzii e legat de Euribor.

» Nu se prefigureaza deocamdata o ieftinire semnificativa a creditelor in lei, dar va urma in mod sigur o scadere a dobanzilor la depozite (mai mult la cele in euro, moderat la plasamentele in lei).

Romania s-a imprumutat de la FMI in principal pentru a nu da insomnii bancilor care aveau de rambursat in acest an linii consistente de finantare de la bancile-mama si de la alti creditori. Un prim efect se simte pe dobanzile la depozitele in euro, umflate pana acum de nevoia bancilor de a aspira resurse pentru returnarea imprumuturilor. Ne asteptam deci la o ajustare treptata a randamentelor la aceste plasamente, in medie cu 1,5-2,5% (de la nivelul de 5-7% in prezent). Cursul de schimb anticipeaza la randul sau euforia intrarii primei transe de la FMI in tara, dar sfatul nostru este sa va marcati profiturile cat mai aproape de acel moment, sansele ca deprecierea leului sa revina la un moment dat fiind destul de consistente. Revenind la dobanzi, pastrarea dobanzii de politica monetara de 10%, cea mai ridicata din regiune, denota intentia BNR de a oferi argumente in plus leului din diferentialul de dobanda fata de plasamentele in euro. Oricum, avand in vedere calitatea de creditor al sistemului bancar pe care si-a asumat-o in ultima vreme banca centrala, chiar si o scadere a acestei dobanzi nu s-ar fi reflectat imediat in randamentele oferite de banci clientilor (cand Robor sta in jur de 14% pe toate scadentele mai mari de o luna, sunt putine banci care sa vina sa plaseze bani la BNR cu 10%). Totusi, ne asteptam la reducerea randamentelor si la depozitele in lei in perioada urmatoare, intr-un ritm lent, tinta pentru jumatatea anului fiind de 10-13%, in functie de scadenta (fata de 13-15% in acest moment).

Ne pregatim de inflatie?
Cum Romania a devenit o tara preponderent importatoare, pulsiunile inflationiste vin in principal din devalorizarea leului. Cursul de schimb are o perioada de apreciere, asa ca putem rasufla linistiti o perioada. Nu va fi una prea lunga, insa. Daca ne confruntam cu o recesiu-ne "in V", atunci inflatia va reveni in forta in lunile urmatoare mai peste tot in lume, ca efect al miliardelor pompate in banci care vor incepe sa iasa in economie. Asta inseamna dobanzi mai mari (bancile centrale vor cauta sa aspire acesti bani in exces) si credite mai scumpe. Daca, dimpotriva, economia globala nu da semne de revenire in ciuda injectiilor care i s-au facut, atunci sentimentul de nesiguranta care va reveni in piete va penaliza din nou valutele regionale, iar deprecierea reluata a leului va genera inflatie (implicit dobanzi mai mari la depozite si credite).

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă