Expertii in resurse umane spun ca aceasta frica este fireasca, insa nu trebuie sa puna stapanire pe dumneavoastra.
"Mi-e teama sa nu ma dea afara", "mi-e frica sa nu ma pun rau cu sefu’" sau "oare voi fi in stare sa fac ce-mi cere?" sunt doar cateva dintre temerile angajatilor de azi, in contextul in care schimbarea este cuvantul de ordine.
"Adesea, cele mai puternice forte care se opun schimbarii sunt oamenii. Reactiile acestora la schimbari, chiar si la cele binevenite, sunt cel mai adesea negative si intotdeauna puternic emotionale. Cuvinte precum teama, frica, ambiguitate, pierdere, lipsa, altfel, neclar, negativ sunt cele care apar frecvent in discursul angajatilor implicati in schimbari. Aceasta, desi, rational, ei inteleg de cele mai multe ori ca schimbarile respective sunt necesare, ba chiar utile pentru organizatie", sustine Radu Apostol, consultant la Ascendis.
E normal sa fiti reticent
In fond, teama de schimbare este fireasca. "Toata lumea are un sentiment de disconfort in ce priveste schimbarea", afirma Romeo Cretu, senior consultant la compania HRD. Iar in cazul schimbarilor interne dintr-o organizatie, este de asteptat ca acestea sa fie intampinate cu o oarecare reticenta din partea angajatilor.
"Daca este vorba de o schimbare radicala, de exemplu schimbarea structurii organizatiei, trebuie acordata o atentie deosebita modului de gestionare a acesteia, mai ales daca exista angajati care vor fi concediati", considera Ioana Tot, senior consultant la ConsulTeam. Specialista este de parere ca, in astfel de cazuri, este bine sa se apeleze la companii care se ocupa de intreg procesul de outplacement.
"Comunicarea trebuie sa fie in ambele sensuri"
Foarte importanta pentru combaterea fricii de schimbare si pentru ca aceasta sa nu puna stapinire pe dumneavoastra este verificarea informatiilor din cat mai multe surse.
De asemenea, in succesul schimbarii, comunicarea este cruciala. "Indiferent de metode – comunicarea unu la unu sau intalniri de grup, managerii trebuie sa se asigure ca angajatii au inteles foarte clar procesul de schimbare si, extrem de important, ce va aduce pentru fiecare in parte. Comunicarea trebuie sa fie in ambele sensuri, cu feedback bogat de jos in sus, de la executanti catre responsabilii schimbarii", spune Radu Apostol.
Practic, o solutie universala pentru a combate aceasta teama nu exista.
Totul depinde de la caz la caz. "Calculele cred ca difera de la individ la individ, insa depind direct de nivelul de riscuri pe care si-l poate asuma fiecare. Am vazut in acest an persoane pe care presiunea unor credite angajate anii trecuti le-a determinat sa-si limiteze optiunile sau sa faca o schimbare tocmai pentru a putea face fata presiunii acestor costuri", explica Madalina Uceanu, director executiv la AIMS.
DE NEVOIE
Adaptati-va la situatie!
Daca sunteti nevoit sa faceti o schimbare pe care nu v-o doriti neaparat, dar sunteti oarecum constrans, este important sa analizati toate optiunile pe care le-ati avea, astfel incat sa luati decizia cea mai favorabila. Daca aceasta schimbare nu poate fi facuta imediat, trebuie sa gasiti o modalitate de a va adapta la situatia in care va aflati, astfel incat sa intampinati cat mai putine dificultati in desfasurarea activitatii. Este bine sa identificati aspectele care v-ar motiva, din care ati avea de invatat ceva nou, care v-ar ajuta in alte contexte.
Sursa: Ioana Tot, senior consultant la ConsulTeam