Datele prezentate de Institutul Național de Statistică (INS) arată că mărilrile salariale și pensiile speciale date anul trecut de Guvernul Victor Ponta, dar și cele votate în acest an de Parlament, riscă să arunce România înapoi în anul 2008.
Produsul Intern Brut a urcat cu 5,2% în primul semestru din acest an (serie brută) raportat la perioada similară din 2015. Analiștii economici avertizează că riscăm ca 2016 să fie noul 2008, iar la anul să avem nevoie de un prim-mi-nistru de sacrificiu, pe modelul lui Emil Boc.
În grijorătoare nu este creșterea economică peste așteptări, ci faptul că în semestrul I consumul efectiv total a avut o contribuție de 80,6% la forma-rea PIB. „Produsul Intern Brut – serie brută – estimat pentru trimestrul II 2016 a fost de 176380,7 milioane lei prețuri curente, în creștere – în termeni reali – cu 6,0% față de trimestrul II 2015. Produsul Intern Brut estimat pentru semestrul I 2016 a fost de peste 323,09 miliarde lei prețuri curente, în creștere – în termeni reali – cu 5,2% față de semestrul I 2015”, se arată în comunicatul dat publicității de INS.
La creșterea PIB, în primele șase luni ale lui 2016, față de semestrul I 2015, au contribuit toate ramurile economiei, influențe pozitive mai importante având comerțul cu ridicata și cu amănuntul, repararea autovehiculelor și motocicletelor, transport și depozitare, hoteluri și restaurante (+2,1%), cu o pondere de 18,8% la formarea PIB și al cărui volum de activitate s-a majorat cu 12,5%.
Contribuții la creștere au mai avut informațiile și comuni-cațiile (+0,8%), cu o pondere mai redusă la formarea PIB, de 6,8%, dar care au înregistrat un avans semnificativ al volumului de activitate cu 13,0%, industria (+0,4%), cu o pondere de 22,6% la formarea PIB și al cărei volum de activitate s-a majorat cu 1,7%, administrația publică și apărarea, asigurările sociale din sistemul public, învățământul, sănătatea și asistența socială (+0,4%), cu o pondere de 11,8% la formarea PIB și al cărei volum de activitate s-a majorat cu 3,3%, dar și impozitele nete pe produs (+0,4%), cu o pondere de 10,9% la formarea PIB și al căror volum de activitate a crescut cu 3,0%.
Cheltuielile pentru consum, în plin avânt
Din punctul de vedere al utili-zării PIB, creșterea s-a dato-rat în principal cheltuielilor pentru consum final al gospo-dăriilor populației. Acestea s-au majorat cu 10,4%, contribuind cu 6,8% la creșterea PIB, formării brute de capital fix, cu o contribuție de +1,6%, consecință a creșterii cu 7,3% a volumului său.
Dacă din punctul de vedere al cheltuirii banilor suntem campioni, nu la fel se poate spune și atunci când vine vorba de balanța comercială externă. Potrivit INS, o contribuție negativă la creșterea PIB a avut-o exportul net (-2,8%), consecință a creșterii cu 4,5% a exporturilor de bunuri și servicii, care nu a reușit să suplinească o creștere mai mare a volumului importurilor de bunuri și servicii, de 10,3%.
„Nu numai eu, dar și multe alte voci spun că au senzația că suntem în 2008. Există îngrijorări la tot pasul, iar Consiliul Fiscal a observat primejdiile încă de anul trecut. Între timp, într-o veselie, Parlamentul are tot felul de inițiative demne de un an electoral, însă din punct de vedere politic nota de plată o vor achita alții. Pro-babil că trebuie să-l chemăm înapoi pe Emil Boc, pentru că e bun atunci când e de sacrificat un om politic”, a declarat pentru „România liberă“ analistul economic Aurelian Dochia.
Nu învățăm din lecția trecutului
România nu pare a învăța nimic din greșelile făcute în trecutul foarte apropiat. În 2008 era tot an electoral și, pe fondul speculațiilor imobiliare și valutare, se înregistra o creștere economică de 7,3%.
A urmat apoi dușul rece din 2009, când economia românească s-a contractat cu 6,6%, iar un an mai târziu a mai scăzut cu încă 1,6%, pentru ca abia în 2011 să revină pe plus, cu un avans al PIB de 2,5%. Dar asta numai după ce, în 2010, Guvernul condus de Emil Boc luase măsuri drastice – cele mai importante fiind un împrumut de 20 miliarde de euro contractat de la instituțiile financiare internaționale și reducerea cu 25% a salariilor bugetarilor.