30 C
București
vineri, 5 iulie 2024
AcasăInvestigații România LiberăNoua companii de asigurari, autorizate pentru RCA

Noua companii de asigurari, autorizate pentru RCA

Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a anuntat ca a aprobat mentinerea autorizatiei de practicare a asigurarii obligatorii de raspundere civila auto (RCA) cu valabilitate de la 1 ianuarie 2007, pentru urmatoarele societati: Allianz Tiriac, Asiban, Asirom, Astra-Uniqa, BCR Asigurari, BT Asigurari Transilvania, Generali Asigurari, Omniasig si Unita.
„Mentionam faptul ca pana la ora intrunirii Consiliului CSA (n.r. – 14 decembrie), singurele cereri depuse pentru mentinerea autorizatiei au fost doar cele de la societatile mai sus mentionate”, se arata in comunicatul CSA. Comisia a precizat ca a mai primit o cerere de mentinere a autorizatiei de practicare a asigurarii obligatorii RCA, care va fi rezolvata in termenul legal.
Potrivit normelor in vigoare, companiile de asigurare care au avut dreptul de a vinde polite RCA sunt obligate sa depuna la CSA o documentatie din care sa rezulte indeplinirea conditiilor necesare pentru mentinerea autorizatiei de practicare a acestui tip de asigurare.
La sediul CSA, a avut loc, in prezenta reprezentantilor societatilor de asigurare, tragerea la sorti a seriilor asigurarilor obligatorii de raspundere civila auto valabile de la 1 ianuarie 2007, aferente fiecarei societati. Conform prevederilor legale, asiguratorii vor tipari polita de asigurare RCA si vigneta pe acelasi suport cu Cartea Verde.
Astra-Uniqa si Generali au anuntat si tarifele pe care le vor practica pentru politele care isi incep valabilitatea cu 1 ianuarie 2007. Astfel, La Astra-Uniqa, o persoana fizica va plati 205 lei pentru un autoturism cu o capacitate cilindrica de pana la 1.200 cmc si un tarif de 221,52 lei pentru o masina cu o capacitate cilindrica intre 1.201 si 1.400 cmc. La Generali, tarifele sunt urmatoarele: 220 lei pentru capacitati de pana la 1.200 cmc si 234 lei pentru autoturismele care se incadreaza intre 1.201 si 1.400 cmc.
La Allianz-Tiriac, prima RCA este stabilita dupa evaluarea profilului de risc al solicitantului, care tine cont atat de caracteristicile autovehiculului – marca, model, vechime sau alte elemente tehnice, cat si de informatiile referitoare la proprietarul sau utilizatorul autovehicului – varsta, stare civila, localitate de resedinta, destinatia si modul de utilizare a autovehiculului sau conduita in trafic.
Anul 2007 este primul in care tarifele de prima ale politelor RCA sunt liberalizate total. Cu alte cuvinte, fiecare societate autorizata sa vanda astfel de asigurari isi stabileste singura preturile, dar este obligata sa notifice CSA orice schimbare de tarif. De anul viitor, asigurarea RCA va acoperi si Cartea Verde si va avea valabilitate in toate tarile membre ale UE. Doar cei care vor calatori in tari nemembre UE vor fi obligati sa cumpere Carte Verde in plus fata de RCA.

Cele mai citite

VIDEO. Biden, mesaj ferm privind retragerea sa din cursa pentru un nou mandat de președinte

Joe Biden a dat asigurări că nu are de gând să plece, într-un scurt dialog cu un susţinător.În cursul unei recepţii la Casa Albă...

Vehiculele cu patru roți la pariuri sportive

În lumea sportului este loc pentru orice. Evenimentele sportive sunt pe gustul multor categorii de oameni. Platformele de pariuri sportive vin în întâmpinarea acestor...

Un campion european din naționala Spaniei se plânge de programul încărcat, înainte de sfertul de la EURO cu Germania

Fundașul dreapta titular al campioanei Europei la cluburi, Real Madrid, Dani Carvajal, spune că programul extrem de încărcat al competițiilor va afecta calitatea fotbalului. Este...
Ultima oră
Pe aceeași temă