3.5 C
București
joi, 14 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăNorvegia oferă României peste 300 de milioane de euro până în 2014

Norvegia oferă României peste 300 de milioane de euro până în 2014

Într-o perioadă de criză, Norvegia pune la dispoziţia României peste 300 de milioane de euro pentru dezvoltarea economică şi socială a ţării prin intermediul a două mecanisme de finanţare, Granturile SEE şi cele Norvegiene.

Norvegia continuă astfel să susţină dezvoltarea de proiecte care să contribuie la reducerea discrepanţelor socio-economice dintre statele membre ale Spaţiului Economic European şi la întărirea relaţiilor bilaterale cu România.

În perioada 2009-2011, Norvegia alături de alte state SEE, respectiv Islanda şi Liechtenstein, au oferit României 98,5 de milioane de euro prin Granturile SEE şi cele Norvegiene. Contribuţia Norvegiei la această schemă de finanţare este de 97 la sută.

Suma a fost destinată co-finanţării proiectelor din sectoare cheie precum protecţia mediului, eficienţa energetică, dezvoltarea durabilă, sănătatea şi îngrijirea copilului, conservarea patrimoniului cultural, dezvoltarea resurselor umane, dar şi a organizaţiilor non-guvernamentale. Mai mult de 65 de proiecte individuale şi 117 proiecte ale ONG-urilor au fost finanţate în acest interval.

O rată de absorbţie de 80 la sută a Granturilor SEE şi cele Norvegiene

În mod surprinzător, rata de absorbţie a acestor fonduri este de 80 de sută în comparaţie cu o rată de doar 3,5 la sută în cazul fondurilor europene obţinute de România. Explicaţia pentru acest paradox este simplă: autoritatea coordonatoare a proiectelor a fost o agenţie norvegiană care a organizat seminarii de informare pentru beneficiari şi a oferit consultanţă pentru întocmirea documentaţiei şi implementarea proiectelor. Această agenţie a angajat inclusiv o firmă de avocatură care să ajute firmele şi organizaţiile non-guvernamentale care au obţinut fonduri SEE şi Granturi Norvegiene să înţeleagă legislaţia deficitară în domeniu.

„În primul rând, rata de absorbţie mare se datorează faptului că aceste fonduri au fost acordate pe proiecte individuale şi nu pe programe, după modelul fondurile de pre-aderare la Uniunea Europeană de care România a beneficiat. În plus, statele donatoare au fost foarte flexible şi fiind vorba de sume de bani mai mici decât în cazul fondurilor europene a existat şi mai puţină birocraţie”, a explicat Diana Sacarea, reprezentant al Ambasadei Norvegiei în România.

Printre proiectele co-finanţate de Norvegia în România se numără: extinderea reţelei de canalizare în oraşul Cumpăna din judeţul Constanţa, restaurarea casei Generalului Berthelot din judeţul Hunedoara şi transformarea ei într-un centru de cercetări privind biodiversitatea, înfiinţarea primului centru din România pentru copiii cu boli rare în oraşul Zalău şi construirea primului observator atmosferic 3D din ţara noastră, în apropiere de Bucureşti.

„România este cu siguranţă una dintre cele mai frumoase ţări din Europa, însă este de asemenea o ţară a contrastelor şi a diferenţelor între regiuni, între oraşe şi sate şi grupuri sociale, cum nu găseşti în nicio altă ţară din partea noastră de lume”, a declarat E. S. Øystein Hovdkinn, ambasadorul Regatului Norvegiei în România şi Republica Moldova.

Norvegia, cel mare donator bilateral al României

Până în 2014, Norvegia va oferi României în total 305 milioane de euro pentru dezvoltarea economică şi socială a ţării, o sumă de trei ori mai mare decât în perioada 2009-2011. Norvegia va deveni astfel cel mare donator bilateral al României. Negocierile dintre autorităţi sunt în desfăşurare, drept urmare sectoarele care vor beneficia de finanţare nu au fost încă stabilite, dar protecţia mediului, schimbările climatice şi societatea civilă vor constitui o prioritate, susţine ambasadorul E. S. Øystein Hovdkinn.

„Acasă, norvegienii au încercat să creeze o societate bazată pe egalitate şi solidaritate. Prin mecanismele menţionate mai sus, facem tot posibilul să contribuim la realizarea acestor valori şi în România. Este o expresie a solidarităţii faţă de România – o ţară care se află în dezvoltare. De asemenea, este o expresie a interesului propriu: o Românie modernă, bogată şi care funcţionează bine, este un partener de valoare pentru Norvegia în Europa”, a declarat ambasadorul Norvegiei în România.

România a semnat Acordul pentru Spaţiul Economic European în luna iulie 2007. În baza acestuia, trei state non-membre ale Uniunii Europene, respectiv Norvegia, Islanda şi Liechtenstein, fac parte din Piaţa Internă Europeană şi contribuie la coeziunea regională prin intermediul unor programe precum Granturile SEE şi cele Norvegiene. În prezent, 15 state printre care Spania, Portugalia, Bulgaria, Polonia, Grecia, Cipru beneficiază de fonduri prin această schemă. Dintre aceste state, România este al doilea beneficiar al acestor fonduri, după Polonia.

Alexandra Jeles
Alexandra Jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite

Armata israeliană anunță că șase soldați au fost uciși în sudul Libanului

Armata israeliană a anunţat miercuri că şase soldaţi ai săi au fost ucişi în sudul Libanului, ceea ce ridică la 47 numărul militarilor israelieni...

S-a aflat cauza decesului lui Silviu Prigoană

Omul de afaceri Silviu Prigoană a murit în urma unui infarct – este concluzia medicilor legiști. Procurorul va închide dosarul după ce va analiza...

Armata israeliană anunță că șase soldați au fost uciși în sudul Libanului

Armata israeliană a anunţat miercuri că şase soldaţi ai săi au fost ucişi în sudul Libanului, ceea ce ridică la 47 numărul militarilor israelieni...
Ultima oră
Pe aceeași temă