Vicepreşedintele PSD, Constantin Niţă, a afirmat că, în cadrul unui eventual guvern de coaliţie cu al social-democraţilor cu liberalii, cota unică va fi menţinută, impozitarea progresivă urmând să fie introdusă după alegerile anticipate, scrie Newsin.
Deputatul Constantin Niţă a afirmat că în cadrul grupului economic al PSD se lucrează pe mai multe variante de impozitare progresivă, experţii partidului făcând simulări pe câteva zeci de variante. Una dintre ele este cea în care nivelul impozitării este 0 pentru cei cu venituri de până la 1000 de lei şi de 15% pentru cei cu venituri între 1000 şi 2000 de lei. Nivelul impozitării creşte la 25% pentru veniturile între 2000 şi 4000 de lei urmând ca veniturile celor cu peste 4000 de lei să fie impozitate cu 40%. O altă variantă ar fi ca nivelul impozitării să crească cu 10% pentru fiecare dintre aceste niveluri de venit. „Avem câteva zeci de variante în lucru şi facem simulări pentru fiecare. Deocamdată suntem încă departe de a ne opri asupra unei soluţii definitive”, a declarat Niţă pentru NewsIn precizând însă că neimpozitarea veniturilor sub 1000 de lei va fi o certitudine în programul economic al PSD.
Pe de altă parte, Niţă a admis că introducerea impozitării progresive, indiferent sub ce formă va fi făcută, va fi posibilă doar după ce PSD va ajunge la putere în urma unor alegeri. În cazul unui guvern de criză în care să participe şi PSD, cota unică va fi păstrată. „Categoric vom păstra cota unică în cazul unui guvern de coaliţie pentru că nu avem majoritate în Parlament care să susţină impozitarea progresivă. Un guvern de criză ar trebui să-l facem cu liberalii care susţin cota unică astfel încât impozitarea progresivă va putea fi introdusă doar după alegeri anticipate”, a precizat Constantin Niţă.
Social-democratul a relatat că programul economic al PSD va conţine un nou model de concepţie a economiei româniei. „Va fi un cu totul alt model de dezvoltare a economiei româneşti, în care investiţiile şi exporturile vor fi motoarele de creştere economică. Vrem să promovăm reindustrializarea economiei, îndeosebi pe domenii de vârf. Nu trebuie să fim servitorii Europei, doar o ţară de consum, ci să avem o producţie proprie”, a spus Niţă precizând că valoarea exporturilor româneşti este îngrijorător de mică, 3000 de euro anual, spre deosebire de ţări precum Cehia, unde ajunge la 10.000 de euro pe cap de locuitor.