21 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăInvestigații România LiberăNici un leu pentru utilitatile din "Henri Coanda"

Nici un leu pentru utilitatile din „Henri Coanda”

» Lucrarile pentru utilitati au fost amanate din lipsa unui acord incheiat intre Primaria Bucuresti si orasul Voluntari.
» Pentru urgentarea lucrarilor de constructii in "Henri Coanda", detinatorii de loturi s-au organizat in asociatii.

Lipsa fondurilor, cererile discutabile de retrocedare a unor terenuri si birocratia din administratia publica au intarziat, cu 3-4 ani, lucrarile de construire a caselor din cartierul "Henri Coanda". Proiectul a fost anuntat inca din anul 2003 si se estimase ca primele vile vor fi gata in anul 2005. Au mai fost date si alte termene, insa la sfarsitul anului trecut ministrul delegat pentru Lucrari Publice si Amenajarea Teritoriului a precizat ca, cel mai probabil, primele case vor fi gata prin martie 2008. Recent, detinatorii de loturi din cartierul "Henri Coanda" au avut parte de o noua surpriza: deocamdata, Primaria Capitalei nu va acorda nici un leu pentru realizarea utilitatilor.

Acordul intre autoritati lipseste
Anul trecut, Primaria Capitalei a inclus in programele sale proiectul de realizare a utilitatilor (apa, canalizare, electricitate, drumuri etc.). Conform legii, autoritatile publice locale au obligatia de a asigura realizarea retelelor de apa, canalizare, energie electrica, gaz metan, sistematizare pe verticala, drumuri si cai de acces. Consiliul General aprobase realizarea acestor lucrari doar prin contributie de la bugetul municipiului Bucuresti. Apoi, detinatorii de loturi au aflat ca Directia de Utilitati Publice a fost nevoita sa amane inceperea lucrarilor. Motivul – inexistenta unui acord semnat intre primariile din Bucuresti si orasul Voluntari. Cei peste 1000 de detinatori de loturi de teren in acest cartier si care au angajat credite se tem ca acesta va constitui un nou motiv de intarziere nejustificata a lucrarilor. Cartierul "Henri Coanda", prin proiect, ocupa suprafete aproximativ egale in comuna Voluntari si sectorul 1 Bucuresti.
Proiectul de constructie al cartierului "Henri Coanda" este dezvoltat de Agentia Nationala pentru Locuinte sub coordonarea Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului.
La sfarsitul anului 2005 au fost sistate lucrarile de constructie a caselor cu credit ipotecar din cartierul "Henri Coanda", cu toate ca fusesera incheiate cateva sute de contracte de construire si contracte de mandat. Pagubele totale insumate, pricinuite ANL-ului de necontinuarea lucrarilor de santier si angajarea unor lucrari de conservare, dar si de persoanele fizice care contractasera lucrari cu credit se ridica la cateva sute de mii de euro. La data intreruperii lucrarilor, numai in zona Voluntari erau incepute 210 case. Conform unui raport de expertiza tehnica de evaluare imobiliara efectuat cu putin timp inainte de suspendarea construirii, valoarea lucrarilor incepute era de 3,5 milioane euro, suma necesara pentru conservarea lucrarilor fiind de peste 400 mii euro. Detinatorii de loturi de teren din "Henri Coanda" s-au constituit in asociatii ale pagubitilor, cheltuind sume considerabile pe procese si alte actiuni in vederea reluarii lucrarilor de constructie. Printr-o ordonanta prezidentiala, instanta a dispus reluarea lucrarilor in ultimele luni ale anului 2006. Pretul caselor a fost insa majorat cu 5%, conform reglementarilor ANL.

» Primele case din cartierul "Henri Coanda" ar trebui sa fie gata in martie 2008.

PROIECT

Proiectat pe un amplasament cu o suprafata de circa 100 de hectare, cartierul "Henri Coanda" este impartit in doua zone, aflate in administrarea Primariei sectorului 1 Bucuresti si orasului Voluntari. Pe aceste terenuri urmeaza sa se construiasca 1127 de case individuale cu credit ipotecar, dar si locuinte colective (226 garsoniere si 558 de apartamente cu doua camere) pentru tineri, destinate inchirierii. In prezent, se afla in constructie peste 100 de locuinte, aflate in diverse stadii de executie.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă