BCR Asigurari de Viata este singura companie care a solicitat Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) autorizarea de a administra, incepand din luna ianuarie 2007, fonduri facultative de pensii, in baza Legii 204/2006, ne-a declarat Mircea Oancea, presedintele CSSPP. Acesta a precizat ca la sediul Comisiei au mai fost depuse doua cereri de autorizare – una de catre o companie de audit, iar cealalta de catre un depozitar. „Este vorba despre Ernst&Young si despre BRD-Groupe Societe Generale. Deocamdata, suntem in curs de verificare a documentatiilor”, a precizat Oancea.
Presedintele CSSPP nu parea ingrijorat de faptul ca pana acum nu s-au aratat prea multe companii dornice de a intra pe piata pensiilor facultative administrate privat. Acesta este de parere ca, in ianuarie, cererile vor incepe sa curga, pentru ca exista foarte multe companii care si-au prezentat intentia de a ocupa un loc in aceasta industrie.
„Motivul principal pentru care inca nu am primit prea multe cereri este acela ca documentatia care trebuie pregatita este foarte stufoasa. In acelasi timp, multe companii detinute de actionari straini trebuie sa obtina aprobarile de la acestia”, a explicat Oancea. El estimeaza ca, dupa ce va fi publicata si legea pensiilor obligatorii administrate privat, la inceputul acestui an, operatorii vor incepe sa depuna cereri de autorizare.
15% din venitul brut lunar
Prin sistemul de pensii facultative administrate privat (Pilonul III), orice angajat isi poate suplimenta castigurile prin depunerea unei contributii egale cu cel mult 15% din venitul brut lunar realizat. Contributia este deductibila fiscal in limita a 200 de euro. Decizia unui angajat de a participa la un fond de pensii facultative nu este impusa prin lege si nici nu poate fi conditionata de decizia angajatorului. Legea 204/2006 impune totusi cateva conditii pentru participantii la acest sistem. Astfel, perioada minima de plata a contributiilor este stabilita la 90 de luni, iar drepturile de pensie nu pot fi deschise decat daca participanul a atins varsta legala de pensionare. Contributiile la un fond de pensii facultative se stabilesc conform regulilor schemei de pensii practicata de catre administratorul de fond. Retinerea si virarea contributiilor sunt in sarcina angajatorului sau, dupa caz, a participantului si se realizeaza o data cu plata contributiei de asigurari sociale obligatorii, in contul fondului de pensii specificat in actul individual de aderare.
Sanctiuni impuse de lege
Administratorul sau angajatorul, dupa caz, raspunde fata de participanti pentru prejudiciile rezultate din neexecutarea sau executarea necorespunzatoare a obligatiilor ce ii revin, cu exceptia situatiilor ce constituie cazuri de forta majora. Orice persoana care se considera vatamata, ca urmare a neaplicarii prevederilor Legii 204/2006, are dreptul de a se adresa instantelor judecatoresti competente. Contraventiile prevazute de lege se sanctioneaza cu amenda de la 10.000 lei la 50.000 lei. Fapta persoanei care dispune utilizarea in alte scopuri si nevirarea contributiilor retinute de la participanti constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amenda. Constituie infractiuni si se pedepsesc cu inchisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amenda urmatoarele fapte: utilizarea de informatii, documente si declaratii false sau de orice alte mijloace ilegale in vederea obtinerii autorizatiilor prevazute de prezenta lege; administrarea sau modificarea neautorizata a schemelor de pensii facultative; administrarea unui fond de pensii facultative neautorizat; desfasurarea de catre administrator a altor activitati decat cele pentru care a fost autorizat.
Interdictii
Potrivit legii care reglementeaza acest sistem, sunt interzise urmatoarele:
– oferirea de beneficii colaterale unei persoane cu scopul de a o convinge sa adere sau sa ramana participant la un fond de pensii facultative
– oferirea de beneficii colaterale unui angajator sau unor persoane afiliate acelui angajator, cu scopul de a-l recompensa sau de a-l determina sa convinga ori sa solicite angajatilor sai sa adere la un anumit fond de pensii facultative
– oferirea de beneficii colaterale unui sindicat sau altei entitati colective ori unor persoane afiliate acelui sindicat sau entitati, cu scopul de a-l rasplati sau de a-l determina sa convinga ori sa solicite membrilor sai sa adere la un anumit fond de pensii facultative
– oferirea de beneficii colaterale fundatiilor, asociatiilor de orice tip, partidelor politice, patronatelor sau oricaror structuri asociative, cu scopul de a le rasplati sau de a le determina sa convinga ori sa solicite membrilor lor sa adere la un anumit fond de pensii facultative.