25.5 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăInvestigații România LiberăMugur Isărescu: România nu are nevoie o nouă finanţare de la FMI

Mugur Isărescu: România nu are nevoie o nouă finanţare de la FMI

Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, consideră că România are nevoie de un acord de tip precautionary cu Fondul Monetar Internaţional, nu de o înţelegere de finanţare, informează NewsIn.

„Finanţarea Fondului se adresează în special redresării rezervelor internaţionale ale ţării pentru a recâştiga credibilitatea internaţională, ori noi avem acum rezerve internaţionale la un nivel – dacă îmi permiteţi un joc de cuvinte – mai mult decât adecvat”, a declarat Mugur Isărescu într-un interviu pentru Săptămâna Financiară.

Guvernatorul BNR a adăugat că a ţine rezerve este o chestiune complexă şi are anumite costuri care nu trebuie să îngreuneze bilanţul băncii centrale şi nici finanţele ţării.

Pe de altă parte, Isărescu a subliniat că România are nevoie de un nou acord de tip precautionary pentru a întări credibilitatea ţării, dar şi de a oferi finanţare în cazul unui atac speculativ asupra leului.

„Care este caracteristica acestui acord: banii se trag numai dacă apare o situaţie deosebită. Să spunem un atac speculativ major asupra monedei naţionale. Un caz cu totul şi cu totul deosebit”, a spus guvernatorul BNR. 

Isărescu a adăugat că ar fi nevoie de un nou acord cu FMI în special pentru a întări credibilitatea unei ţări şi pentru a da coerenţă mai mare politicilor macroeconomice.

„Toate aceste cuvinte se pot traduce în  procente bune de economisire la rata dobânzii cu care România se finanţează. Şi când spun România se finanţează, mă refer atât la finanţarea datoriei publice şi a deficitului public, cât şi la finanţarea economiei reale pentru că între este există o corelaţie”, a conchis Mugur Isărescu.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă