31.3 C
București
marți, 23 iulie 2024
AcasăInvestigații România LiberăMoulin: Economia României va scădea în acest an cu 1,9%

Moulin: Economia României va scădea în acest an cu 1,9%

Economia România va scădea în acest an cu 1,9%, din cauza cererii interne slabe şi a inundaţiilor, dar PIB-ul va avansa în 2011 cu 1,5% sau chiar mai mult, a declarat Laurent Moulin, oficial al Comisiei Europene, la conferinţa comună cu FMI şi Banca Mondială, monitorizată de Mediafax.

Moulin a adăugat că din punct de vedere al CE au fost îndeplinite condiţiile de eliberare a celei de treia tranşe care-i revine în cadrul acordului, întrucât ţintele de deficit convenite vor fi atinse.

Astfel, a treia tranşă, de 1,15 miliarde euro, din împrumutul acordat de UE României va fi acordată în luna septembrie.

 

Prima tranşă de la UE, în valoare de 1,5 miliarde de euro, a fost acordată în luna iulie 2009, iar a doua, de un miliard de euro, în martie 2010.

Ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, a declarat, săptămâna trecută, că discuţiile cu FMI nu vizează majorări de taxe şi impozite, nici în acest an, nici în 2011, dar că noile estimări indică o scădere economică de 1,7 – 1,9% în acest an.

„Slăbiciunile cererii interne, incertitudinile regionale, precum şi inundaţiile din ultima perioadă pot avea efecte negative asupra economiei. Ne-am revizuit în jos estimarea privind contracţia economiei în 2010, la 1,9%. Economia va creşte cu 1,5% – 2% anul viitor şi chiar mai mult în 2012”, a afirmat la rândul său Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI de evaluare a acordului cu România.

O misiune comună a FMI şi a Comisiei Europene a sosit în 26 iulie la Bucureşti pentru o nouă revizuire a acordului cu România, fiind evaluat modul în care România a îndeplinit criteriile de performană stabilite pentru finele lunii iunie şi disutat nou set de prognoze macroeconomice.

În urma încheierii acestei revizuiri, Consiliul Director al FMI ar trebui să supună aprobării, în luna septembrie, eliberarea celei de-a şasea tranşe din împrumut, în valoare de peste 900 milioane de euro.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă