19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăInvestigații România LiberăMos Craciun de inchiriat, jobul lunii decembrie

Mos Craciun de inchiriat, jobul lunii decembrie

Tinerii, dar si pensionarii pot face bani de sarbatori, angajandu-se pe post de personaje de sezon pentru sume intre 50 si 200 de lei pe zi.

"Angajam personaje de poveste. Numai pentru luna decembrie. Doua-trei petreceri pe zi". Ultima luna a anului vine cu oferte de joburi specifice Sarbatorilor, in general pentru tineri care sunt dispusi sa stea cateva ore in frig pentru a imparti fluturasi publicitari sau in picioare, in marile magazine, imbiindu-i pe oameni cu diverse produse promotionale. Cei mai cautati in aceasta perioada a anului sunt insa Mosi, prezentabili, dar de preferat mai in varsta, poate chiar pensionari, ca sa semene cat mai mult cu originalul. O slujba pentru domnisoare poate fi si costumarea in Craciunite, o varianta mult mai sexy a celebrei neveste a Mosului. Pentru o serbare, un eveniment la firma sau o zi de stat in strada se pot primi intre 50 si 200 de lei.

Batrani, nefumatori, seriosi
Bogdan de la www.rentasanta.ro nu prea mai cauta Mosi in aceasta iarna, din cauza neplacerilor pe care le-a avut cu cei de anul trecut. Lucreaza cu ce are, adica persoane nefumatoare, placute, comunicative, domni mai in varsta, care sa se potriveasca personajului si care sa nu vrea sa faca bani pe loc.
"si eu sunt tanar, si eu sunt Mos Craciun, dar numai la evenimente intre prieteni", spune Bogdan, care completeaza ca in 2008 a avut incasari de 10.000 de euro numai pe decembrie si sfarsitul lunii noiembrie. Un Mos, in schimb, castiga in jur de 1.000 de euro pentru toate evenimentele.

Firma Dreamsparty din Timisoara cauta clovni, persoane care sa se deghizeze in Scooby-Doo, dar si in alte personaje. "Nu inchiriem in mod special Mosi sau spiridusi, pentru ca la noi, copiii, desi nascuti in decembrie, vor tot petreceri in stil american cu personaje din desene animate", precizeaza Anca Radu Basarab, reprezentantul companiei. Ea spune ca aceia care vor sa se angajeze pentru circa doua saptamani, la sfarsitul lunii decembrie, trebuie, in primul rand, sa fie persoane serioase, cu dorinta de munca. "E bine sa aiba si talent, dar il mai slefuim si noi in timp. Nu diploma inseamna totul", adauga Anca Radu Basarab. Pentru o reprezentatie, un Mos Craciun poate castiga si 200 de lei.

720 de lei, impartind fluturasi
Nu de putine ori ne intalnim pe strada cu fete tinere sau baieti ce impart fluturasi cu reclame ale diferitelor companii. Jobul lor, desi destul de obositor, cel putin fizic, va avea mare cautare in aceasta luna. Produsele de iarna, dar si ofertele promotionale determina companiile sa angajeze "sezonier".
"Nu pot spune ca lucrez la o firma anume, sunt in baza de date a mai multor firme de publicitate – City Promotion, Saatchi&Saatchi, Tempo Action, Joy Media Promotion –, care ma contacteaza in momentul in care au nevoie de promoteri sau hostess", spune Adriana, o studenta de 21 de ani.

Fiind companii de publicitate, firmele pentru care distribuie fluturasi sunt nenumarate: BDG – distribuitorul brandului Jack Daniel’s, Philip Morris, InBev, JTI, Lexus, Procter&Gamble, s.a. "Banii ii pot primi dupa doua zile, o saptamana, doua saptamani si chiar o luna. De asemenea, sumele sunt in functie de eveniment, de perioada de lucru, in functie de firma cu care lucrezi", mai spune tanara. De exemplu, promotia la care lucreaza luna aceasta: se tine in fiecare vineri, sambata si duminica, 10 lei/pe ora, cate sase ore pe zi, adica 720 lei pe luna.
Andreea, o alta studenta de 22 de ani, care face acest job ocazional, spune ca la prima vedere nu pare asa greu. "La inceput esti entuziasmat si cu cat esti mai dragut si mai zambaret, cu atat ai mai mult succes. Dar dupa patru ore de impartit fluturasi, picioarele incep sa te doara si parca nu mai esti asa voios", spune tanara studenta. Potrivit acesteia, secretul este mentinerea unui contact vizual cu persoana vizata.

"De cand lucrez in domeniul acesta am avut contact cu sute de oameni. Intr-una dintre promotii imparteam cate o sticla de bere persoanelor ce treceau prin fata mea. Uneori se facea coada, oamenii ajungeau sa se impinga pentru o sticla de bere sau, mai rau, sa ne jigneasca pe noi, pentru ca doreau mai mult de o bere. Una dintre colegele mele a fost amenintata!", povesteste Andreea.

Confundati cu cersetorii
Experiente neplacute a avut si Adriana, care spune ca, in urma cu ceva timp, a impartit niste prosopele umede, frumos ambalate, plus o invitatie la un test drive pentru soferi. "Evident, trebuia sa fac slalom printre masinile de fite din Dorobanti si sa ochesc fix automobilele mai scumpe de 20.000 de euro. Sa va spun cum se uitau soferii de Dacii sau de autobuz dupa mine? A fost destul de solicitant jobul, am cam dardait de frig si incepusem sa stiu pe de rost semaforul", isi aminteste fata, care completeaza ca a intalnit si soferi care credeau ca cerseste.
 
Fete frumoase si bine proportionate
Intr-o traducere exacta, hostess inseamna gazda, iar ca gazda  trebuie sa faci exact ceea ce ar face o amfitrioana in casa ei. Iei prima data contact cu clientii si te desparti ultima de ei. Angajatorii cer, de obicei, persoane comunicative, care sa zambeasca foarte mult si sa stie sa evite momentele jenante cu tact.
"Sunt clienti care solicita fete inalte si frumos proportionate si clienti care vor fete care sa poata intretine o discutie in cel putin doua limbi straine", spune Adina Cocol, de la firma Imaginative din Craiova. O alta companie care cauta Craciunite hostess in aceasta perioada este adrefashion.ro. Salariile variaza de la eveniment la eveniment, putand ajunge si la 150-200 lei pe zi.

Unde mai poti gasi locuri de munca de sezon
» Curierat. In aceasta perioada multe companii trimit felicitari sau cadouri de Craciun si de Anul Nou prin curierat.
» Retail. Firmele care comercializeaza produse de sezon au nevoie de personal suplimentar in magazine.
» Catering. Sunt locuri de munca specifice tinerilor care au o minima experienta in aranjarea meselor festive, dar si in ceea ce priveste servirea la diverse petreceri sau evenimente.
» Turism/Hoteluri. Cele mai multe solicitari de personal vin din partea agentiilor de ticheting, care au oferte acum.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă