13.1 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăMoody’s confirma prognoza FMI de recesiune

Moody’s confirma prognoza FMI de recesiune

Agentia de evaluare financiara Moody’s mentine ratingul Romaniei la categoria de investment grade, insa avertizeaza ca acest calificativ depinde de sustinerea Uniunii Europene, in conditiile in care economia va intra in recesiune in acest an.
"In actuala conjunctura a pietelor internationale, extrem de volatila, prognozele sunt dificile, insa noi estimam ca produsul intern brut (PIB) al Romaniei se va contracta intre -2% si -4% in 2009. Sunt ingrijorari legate de modul in care Romania isi va gestiona programul fiscal. Este adevarat ca incheierea unui acord cu FMI si UE va ridica oarecum presiunea acestor probleme", ne-a declarat Kenneth Orchard, vicepresedinte al Moody’s.
Recesiunea este un scenariu probabil, deoarece exporturile Romaniei vor scadea din cauza problemelor economiilor din UE, iar fluxurile de capital strain se vor reduce, spune Orchard. Combinatia acestor doi factori va forta o reducere dramatica a deficitului contului curent, insa va mari somajul si va subtia veniturile statului.

Moody’s, singura agentie de evaluare care mentine ratingul Romaniei in categoria investment grade, avertizeaza totusi ca, in situatia in care Uniunea Europeana va da semnale ca este mai putin inclinata sa sprijine Romania, va cobori ratingul suveran. Decizia agentiei de a mentine perspectiva stabila a ratingului Baa3 pentru imprumuturi in valuta si in moneda straina se datoreaza faptului ca datoria publica a Romaniei este "moderata", insa a fost influentata si de perspectiva ca Romania sa imprumute de la Fondul Monetar International, Uniunea Europeana si ale institutii financiare, cum ar fi BERD sau BEI, peste 20 miliarde euro. Desi datoria Romaniei va urca in 2010 de la 16% pana la 30% din PIB, totusi va ramane la un nivel confortabil, mai mic decat media din UE, de 50% din PIB.

 

Mai mult, un acord al Romaniei cu FMI si UE pentru finantare presupune o ajustare a cheltuielilor bugetare, desi este de presupus ca institutiile internationale sa accepte si un deficit fiscal mai mare de 3% din PIB. Opinia de rating suveran atribuita Romaniei de  agentia Moody’s a tinut in permanenta cont de faptul ca tara nu risca sa intre in imposibilitate de a-si onora datoria publica, deci nu are un risc de incapacitate de plata care ar justifica descalificarea din categoria investment grade.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă