25.5 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăInvestigații România LiberăModeratie la masa de la serviciu

Moderatie la masa de la serviciu

» Ce pot si ce trebuie sa mananc la locul de munca, mai ales ca nu avem cantina?
In principiu, nu se mananca la locul de munca, ci intr-o sala de mese sau spatiu de recreere, evitand contaminarea cu noxe profesionale si/sau a locului in care muncim cu resturi alimentare si miros de mancare dizgratios pentru colegi si clienti.
Ideal este un mic dejun consistent acasa sau o gustare pe la 10.00-11.00 (un sandvis, un fruct sau ceva dulce), pauza de pranz (30-90 de minute) pe la 13.00-14.00 si cina pe la 18.30-20.30.
Sub aspect medical, este bine ca pranzul sa fie frugal, mesele incarcate inducand dificultati de digestie si somnolenta. Trebuie evitate alimentele foarte acide, sarate, condimentate, ce accentueaza efectul ulcerogen al stresului, cafelei si fumatului. Sub forma lichida, mai ales fara paine, acestea dau diaree osmotica. Persoanele cu afectiuni alergice si digestiv-metabolice vor fi atente la compozitia alimentelor din comert.
Angajatorul trebuie sa respecte recomandarile de pe fisa de aptitudine emisa de medicul de medicina muncii, daca se indica un regim special de pauze (de exemplu pentru diabeticii insulino-dependenti).
Sub aspect social, la locul de munca trebuie evitata consumarea alimentelor precum usturoi, ceapa, ori a celor care dau balonari sau a bauturilor carbogazoase, berii, ridichilor.
La mesele de afaceri sau protocol codul bunelor maniere indeamna sa evitati comandarea celor mai scumpe feluri (daca aveti calitatea de invitat) si a celor exotice, daca nu stiti exact cum se consuma. Cuvantul-cheie este "moderatie".

Asteptam intrebarile dumneavoastrala e-mail angajari@romanialibera.ro saupe adresa redactiei, strada Nerva Traian 3, bl. M 101, et. 4, sector 3, Bucuresti.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă