9.3 C
București
vineri, 20 decembrie 2024

Miza pe Bucureşti

Recentul studiu publicat de Oxford Economics poziţionează Bucureştiul pe locul 1 între oraşele europene cu cea mai rapidă rată de dezvoltare în viitor.

Deşi lovită de criza financiară, România continuă încet, dar sigur, să se dezvolte. Potenţialul mare al ţării, forţa de muncă cu o calificare ridicată şi deschiderea către noi proiecte fac din România o destinaţie atractivă pentru investitorii străini. Dovadă stă recentul studiu publicat de Oxford Economics, care poziţionează Bucureştiul pe locul 1, la cea mai rapidă rată de dezvoltare dintre oraşele europene.

Imobiliarele sub orice formă, preferatele investitorilor

În ce se concretizează apetitul investitorilor pentru România? În numărul investiţiilor făcute în piaţa românească. Centre de cercetare, proiecte de infrastructură, ansambluri rezidenţiale şi proiecte de green-energy, toate îşi găsesc loc pe teritoriul României. Deşi poate părea o mişcare riscantă să investeşti în teritorii necunoscute în această perioadă, există investitori care au decis ca abia acum să bage bani la noi. Motivele pentru care fac asta sunt lesne de înţeles. Acest an reprezintă în opinia specialiştilor anul de minim pentru costurile materialelor de construcţii.
Din clipa în care se va relua activitatea investiţională pe plan mondial, în special în SUA şi Uniunea Europeană, vom vedea o creştere a cotaţiilor pentru principalele materiale de construcţii – cimentul şi oţelul, pe bursele internaţionale de mărfuri. Drept urmare, vor începe şi la noi din nou scumpirile.

România o priritate

Investitori precum grupul Concorde GmbH, holding internaţional a ales abia acum România, pentru prima dată în istoria companiei, care desfăşoară activităţi pe patru continente. Trustul a decis să investească peste 50 milioane de dolari în construcţia unui centru de tratament şi cercetare pentru celule stem din ţara noastră. „Mulţi dintre investitorii americani au încredere în România şi ştiu că Bucureştiul are un mare potenţial de dezvoltare”, susţine Alex Ţăranu, preşedinte Concorde Group pe piaţa locală. Iar investiţiile nu se opresc la ridicarea de sedii, ci chiar la construcţia de fabrici.

Gruppe Development, intrat recent pe piaţa din România, intenţionează să ridice prima fabrică de reciclare a gunoiului din care va produce energie electrică verde. De ce în România? „Potenţialul energiei alternative pe piaţa din România este practic undeva până la 10.000-12.000 MWh până în 2020. Consider că este un potenţial care poate fi uşor catalogat drept URIAŞ.”, spune Eugen Ciuhat, senior vicepreşedinte Government Liaison al Gruppe Development Inc. Nu numai nou-veniţii sunt încrezători în viitorul pieţei româneşti. Există dezvoltatori imobiliari care par să sfideze piaţa şi să aibă chiar mai multe proiecte rezidenţiale sau comerciale în derulare. Adama, unul dintre cei mai activi dezvoltatori imobiliari, cu un portofoliu internaţional format din 45 de proiecte rezidenţiale şi comerciale are în România nouă proiecte în derulare. Reprezentanţii companiei anticipează că până la sfârşitul lui 2010 vor finaliza peste 400 apartamente. „România este principala noastră prioritate şi vizăm să ajungem la un număr de 3.000 locuinţe în câţiva ani. Planul nostru de viitor este să finalizăm la timp tot ce am început”, a declarat Asher Lax, director de Marketing şi Vânzări Adama. De asemenea, România are avantajul că este o ţară mai ieftină decât vecinătăţile ei. Deşi, din câte spun investitorii, preţurile cu forţa de muncă nu mai sunt nici la noi aşa de mici cum erau odinioară. „Forţa de muncă bine calificată din România nu este cu mult mai ieftină decât în alte ţări. Este o generaţie tânără de oameni talentaţi şi foarte bine pregătiţi. Aşa că, de exemplu, în inginerie, construcţii, la fel ca şi în alte domenii, România este un loc bun pentru investiţii”, continuă Asher Lax.
Potrivit studiului Oxford Economics, Bucureştiul va fi oraşul cu dezvoltarea cea mai rapidă din Europa în perioada 2010-2015. Următoarele în top sunt Sofia şi Var¬şovia. Urmează Praga, Stockholm, Budapesta, Londra, Bruxelles şi Oslo.

Investiţia realizată de Lafarge Ciment România la Complexul Energetic Craiova (Electrocentrale Işalniţa) cu noul sistem de stocare, încărcare şi transport al cenuşei pe cale feroviară şi auto se ridică la aproximativ 1 milion de euro şi se încadrează în strategia de creştere durabilă.

Cele mai citite

Grecia a înapoiat Turciei peste o mie de monede antice din argint furate

Grecia a restituit joi Turciei un tezaur de peste o mie de monede antice din argint furate, prima repatriere de acest tip care are...

Adrian Câciu: „Nu avem downgrade de rating. Orice altă afirmație este fake-news”

Ratingul de țară al României a fost confirmat de Agenția Fitch la nivelul „BBB-”, fără o retrogradare, însă perspectiva a fost schimbată de la...

Ce materiale de construcție sunt necesare pentru un sistem de conducte fiabil

Pentru a construi un sistem de conducte fiabil, alegerea materialelor depinde de aplicație (transport apă, gaze, lichide industriale, canalizare etc.), condițiile de operare (presiune,...
Ultima oră
Pe aceeași temă