13.9 C
București
sâmbătă, 24 februarie 2024
AcasăInvestigații România LiberăMinisterul Turismului vrea sa vanda pe Bursa sapte hoteluri

Ministerul Turismului vrea sa vanda pe Bursa sapte hoteluri

Ministerul Turismului va scoate la vanzare pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB) pachetele majoritare de actiuni detinute la patru companii hoteliere, printre care Predeal si Neptun-Olimp, si participatiile minoritare la societatile Athénée Palace, Lido (ambele din Bucuresti) si Robinson Predeal.

Actiunile vor fi vandute prin oferte publice secundare derulate la BVB, unde cele sapte companii sunt deja listate, in baza unei hotarari aprobate ieri de Guvern, informeaza Mediafax.
Ministrul pentru Turism, Ovidiu Silaghi, a declarat in urma cu o luna ca institutia a selectat companiile din totalul celor 23 de societati din turism cuprinse in programul de privatizare si ca participatiile detinute la cele sapte companii vor fi vandute in decursul acestui an, "in perioada in care se poate obtine cel mai mare pret".
Ministerul pentru IMM, Comert, Turism si Profesii Liberale controleaza companiile Predeal (90% din titluri), Litoral Constanta (82,27%), Mamaia (96,57%) si Neptun-Olimp (52,22% din capitalul social).
La celelalte trei companii institutia detine pachete minoritare cuprinse intre 21% si 42% din actiuni, respectiv la Athénée Palace (33,98%), Lido (42,87%) si Robinson (21,59%).

Ana Hotels, firma a omului de afaceri George Copos, impreuna cu Ana Holding, Rom Tour, Tehnofrig si Tempus Invest detin un pachet de 28,06% din capitalul Athénée Palace, conform ultimelor date disponibile la BVB. Alti actionari controleaza 37,98% din actiuni.
Societatea Lido il are printre actionarii semnificativi pe omul de afaceri Viorel Paunescu, alte participatii fiind detinute de Union International Center (10,63% din capital), alte persoane fizice si juridice.
Compania Robinson este controlata de Predeal Investitii si Aris Consult Invest, care au impreuna 55,4% din actiuni, ambele firme fiind detinute in cote egale de doua persoane fizice, Dragos Bilteanu si El Lakis Najib.

Cele mai citite

Un urs a dat târcoale prin Miercurea Ciuc. S-a emis mesaj RO-Alert

Un urs a fost văzut pe o stradă din Miercurea Ciuc. Reprezentanţii ISU Harghita au anunţat că ursul a apărut pe Aleea Ciocârliei din...

Vize gratis pentru America. Nu pentru toată lumea, însă

Guvernul intenționează să plătească pentru câteva zeci de mii de bugetari vizele de turism și de afaceri pentru America. Măsura se încadrează în...

Von der Leyen salută rezistența ucraineană, la Kiev

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a salutat astăzi "rezistenţa extraordinară a poporului ucrainean", la sosirea sa la Kiev, la fix doi ani...
Ultima oră
Pe aceeași temă