19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăInvestigații România LiberăMinisterul Agriculturii va propune scăderea TVA şi la carne

Ministerul Agriculturii va propune scăderea TVA şi la carne

TVA va scădea la 9%, cel mai probabil, şi în sectorul cărnii, măsura urmând să ducă la diminuarea evaziunii în domeniu, aceasta crescând după majorarea taxei la 24%.

Posibilitatea scăderii TVA la produse din carne, de la actualul nivel de 24% la 9%, după modelul aplicat produselor de panificaţie, a fost menţionată ieri de către Achim Irimescu, secretar de stat din Ministerul Agriculturii.

“Probabil că sectorul cărnii va fi următorul care va beneficia de TVA redusă, dar este foarte important modul în care efectuăm controlul şi măsurile pe care le luăm pentru reducerea evaziunii în domeniul produselor de panificaţie. Decizia viitoare privind reducerea TVA şi la alte produse alimentare depinde de succesul măsurii în domeniul pâinii, de reducerea evaziunii şi veniturile bugetare”, a spus Irimescu, la Forumul Investitorilor Autohtoni. Potrivit Mediafax, Irimescu a arătat că analiza realizată de Ministerul Agriculturii în domeniul cărnii a indicat două probleme, respectiv importurile reale şi nereale şi producţia la negru din România.

“Din cifrele noastre reiese că situaţia este destul de gravă. După creşterea TVA la 24% subit au dispărut zeci de mii de tone de carne şi produse de carne, care cel mai probabil s-au dus în economia subterană. Circa 71.000 de tone de carne de porc au dispărut în economia subterană în 2011-2012”, a adăugat Irimescu.

Potrivit datelor oficialului din Ministerul Agriculturii, evaziunea pe TVA în domeniul cărnii şi produselor din carne a fost în 2011 de 230 milioane de euro.

Reprezentanţii investitorilor români, reuniţi în Forumul Investitorilor Autohtoni, au solicitat Guvernului revenirea TVA la 19%, dar şi reducerea taxei la 9% şi la alte produse alimentare. Potrivit investitorilor, reducerea TVA doar la pâine este o măsură marginală, fără efecte importante în economie.

La sfârşitul lunii iulie, Guvernul a decis reducerea TVA la pâine de la 24% la 9%, de la 1 septembrie, impactul negativ al măsurii urmând să fie compensat prin creşterea tot din septembrie a accizelor la alcool şi introducerea de accize la bunuri de lux.

Panificatorii fac profituri din TVA redusă

Reducerea TVA la 9% pentru panificaţie a avut ca efect scăderea cu circa 6% a preţului de vânzare a pâinii la raft, jumătate din diferenţa de preţ rezultată la o TVA de 24%, astfel că încasările la producători si in zona de retail au crescut, potrivit datelor prezentate la finele lunii septembrie de către Consiliului Concurenţei. “Idealul (reducerea preţului la pâine după reducerea TVA de la 24% la 9%, n.r.) ar fi fost de 12%. Ceea ce vedem este o reducere undeva pe la jumătate sau un pic peste jumătate, ceea ce înseamnă că o parte din reducere se duce la consumator, o parte se duce la agentul economic”, a spus atunci Bodgan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei. Cel mai probabil, dacă se va aplica şi în domeniul produselor din carne, reducerea TVA va fi şi ea folosită de către producători pentru rotunjirea profiturilor, iar produsele din carne s-ar putea ieftini doar modic.

TVA mare maschează Guvernul incompetent

Deşi are una dintre cele mai mari cote de TVA din Europa, veniturile bugetare aduse de aceasta sunt comparabile cu cele care ar fi fost obţinute dacă nivelul TVA ar fi fost redus la jumătate, iar statul ar fi colectat în întregime această taxă, a spus ieri avocatul Gabriel Biriş, de la firma Biriş Goran.

„Guvernele noastre au venit să ne spună că trebuie să plătim taxe mai mari pentru că ei sunt incompetenţi (…) Să ne oprim din cârpeli şi să facem lucrurile aşa cum trebuie”, a adăugat Biriş.

„Nivelul TVA este invers pro­­-
porţional cu eficienţa admi­nistraţiei şi direct proporţional cu evaziunea. Pe medie, România are un randament al colectării TVA de 52%, înseamnă că România colectează o TVA de 12,5%, adică jumătate din cota pe care cu toţii credem că o plătim”, a declarat Gabriel Biriş, avocat în cadrul casei de avocatură Biriş Goran, la Forumul Investitorilor Autohtoni. El a arătat că în Bulgaria gradul de colectare este de 85%, ceea ce înseamnă că din TVA de 20% bulgarii încasează efectiv 17%.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă